Történelmi lovas fesztivált rendeznek a keszthelyi Festetics-kastély parkjában

 

A főnemesek szokásaival és a lovakkal kapcsolatos programokat szerveznek péntektől a keszthelyi Festetics-kastélyban történelmi lovas fesztivál keretében – mondta el csütörtöki sajtótájékoztatóján a Helikon Kastélymúzeum igazgatója.

A magyar–szlovén Interreg program keretéből a Pannon Egyetemmel és két szlovén partnerrel közösen korábban mintegy 260 millió forint európai uniós forrást nyertek a lovas történelmi hagyományok ápolására.

Ennek részeként tavasszal mutatták be azt az új postakocsit, ami azóta rendszeresen többórás túrákra viszi Keszthely térségében az érdeklődőket. Ezt a kocsit is láthatják, és a négyes fogatot akár ki is próbálhatják a hétvégén Keszthelyre látogatók – jelezte az igazgató.

A kocsi névadójaként Kocs község a díszvendég a fesztiválon, ahol a fogatok és lovak szemléje mellett a magyar kocsizás történetével vagy az arisztokrácia lovaglási szokásaival és a falkavadászattal is megismerkedhetnek a látogatók.

Az őshonos lovakon kívül solymász- és agarászbemutatót is tartanak, de huszárok, lovagrendek, barokk dámák és szablyavívók is láthatók lesznek Keszthelyen – sorolta Pálinkás Róbert.