Venet hatalmas acélszobrát egy belga autópályán helyezték el

 

Elhelyezték Bernar Venet kortárs francia szobrászművész hatalmas, 60 méter magas acél félkörívét egy belga autópályán.

A zsúfolt 411-es számú, Brüsszel és Luxemburg közötti autópálya egy-egy oldalán magasodik a nagy távolságból látható alkotás, az Arc Majeur, amelyet kedden állítottak fel az út Lavaux-Sainte-Anne-i szakaszán. A félkörív az egyik oldalon 60, a másikon 28 méterre emelkedik ki a földből. „Ma állítjuk fel a világ legnagyobb szobrát, de remélem, művészi jelentősége meghaladja majd a méretét” – mondta Venet.

A legfontosabb, hogyan észlelik az autóvezetők. Mivel nem változtatták meg az acél természetes, oxidáció utáni színét, különösen napnyugtakor látványos” – magyarázta, hozzátéve, hogy a projekt megvalósításával 35 éves álma vált valóra. A 200 tonna acélból készült és 2800 tonna betonba ágyazott alkotást a konceptualista művész eredetileg Franciaországban akarta felállítani, ám számos akadályba ütközött, és végül Belgiumban talált otthonra.

Kétszáz megbeszélés a franciákkal, mégsem jutottunk dűlőre sok éven át. Egy hétig tárgyaltam Belgiumban, és meg is állapodtunk” – mondta Venet, akit 2016-ban a Nemzetközi Szobrászati Központ (International Sculpture Center) életműdíjjal tüntetett ki.