Ovációval ünnepelték Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását

 

Több mint 50 évvel az Egy férfi és egy nő cannes-i bemutatója után Claude Lelouch rendező az eredeti alkotásban szereplő színészekkel, Jean-Louis Trintignant-nal és Anouk Aimée-vel együtt készítette és mutatta be a legendás alkotás újabb folytatását a 72. cannes-i fesztiválon.

Claude Lelouch már 1986-ban leforgatta a film első folytatását Egy férfi és egy nő: 20 évvel később címmel, amelyet szintén Cannes-ban mutattak be versenyen kívül, ugyancsak Jean-Louis Trintignant-nal és Anouk Aimée-vel a főszerepben.

A szombat esti díszbemutatón a közönség az 1966-os film világhírű főcímdalát dúdolva fogadta a Les Plus belles années d’une vie (Egy élet legszebb évei) című folytatás alkotógárdáját. A filmet – amelyet hosszú tapssal jutalmazott a közönség –  versenyen kívül vetítették a fesztiválon.

„Köszönöm, köszönöm, köszönöm. Nem tudom, hogy mondjak köszönetet. Mindenesetre köszönet, Jean-Louis, köszönet, Anouk. Nektek köszönhető, hogy megtörtént ez a csoda, és óriási szerencsén van, hogy filmre vihettük” – mondta remegő hangon a 81 éves rendező a tapsvihart követően. „Szeretném megköszönni mindazoknak, akik nemet mondtak nekem, mert nekik köszönhető, hogy megtaláltam azokat, akik végül igent mondtak” – tette hozzá.

Claude Lelouch a 87 éves Anouk Aimée-vel vonult fel a bemutató előtt a fesztiválpalota vörös szőnyegén, a 88 éves, nagyon beteg Jean-Louis Trintignant a lépcső tetején csatlakozott hozzájuk.

Trintignant 2012-ben, 14 éves szünet után tért vissza a filmezéshez, ő játszotta el Michael Haneke Szerelem című filmjének főszerepét, amelyet az osztrák rendező kifejezetten neki írt. A színész egy évvel ezelőtt jelentette be, hogy prosztatarákkal küzd és nem kíván többé kamerák elé állni, mert úgy érzi, már nem bírja fizikailag a megterhelést. Lelouch felkérése azonban visszautasíthatatlan volt számára, és mégis belevágott egy utolsó filmbe.

A bemutatóra eljött az 1966-al alkotás két gyerekszínésze, Antoine Sire és Souad Amidou is, akik megjelennek a folytatásban is, valamint a filmben szintén feltűnő Monica Bellucci és Marianne Denicourt színésznők.

A folytatást is az észak-franciaországi tengerparton, Deauville-ben forgatták, ahol az 1966-ban felvett, cannes-i Arany Pálmát, valamint két Oscart – a legjobb idegen nyelvű film és a legjobb eredeti forgatókönyv díját – is elnyerő Egy férfi és egy nő készült.

(Fotó: EPA/SEBASTIEN NOGIER)

Az egykori film sztárjai ismét a két özvegyet alakítják, akik egykor egymásba szerettek és 53 év után ismét találkoznak. A Jean-Louis Trintignant által alakított volt autóversenyező egy idősek otthonában él, demenciában szenved, de „élete legszebb emlékére” még mindig emlékszik és újra találkozik vele Normandiában.

Az alig tíz nap alatt forgatott, nosztalgikus hangvételű film zenéjét most is – az időközben 2018 decemberében elhunyt – Francis Lai komponálta Calogero énekessel együtt.

„Az ilyen jellegű filmek nagyon ritkák a filmtörténetben. Ez az első alkalom, hogy egy rendező ugyanazzal a két színésszel forgatott 53 évvel később” – hangsúlyozta a rendező Cannes-ban.