Különleges csatornafedeleket állítottak ki Japánban

 

A japán aknafedelek, annyira egyediek, hogy még fesztivált is szerveznek bemutatásukra. A csatornafedél-rajongók persze egyéb, aknafedél mintájú tárgyat is vásárolhatnak, kártyát, képet, de akár kekszet is.

Azt leszögezhetjük, hogy Japán egyedülálló, különleges ország, amely mindig szolgál nekünk meglepetéssel. Akár hagyományos, akár modern építészetről beszélünk, akár a mangák világáról vagy a kokeshi babák trendjéről, van új a nap alatt.

Díszes csatorna fedél egy tokiói utcán  (Fotó: livcool/Shutterstock)

Tokiói díszes csatornafedél (Fotó: livcool/Shutterstock)

Ha jobban odafigyelünk, kiderül, hogy a japán utcákon műalkotások sorakoznak a talpunk alatt, a japán aknafedelek olyan egyediek, hogy februárban még fesztivált is rendeztek a bemutatásukra.

Az ország minden pontjáról kiállítanak csatornafedeleket az eseményen, és természetesen tematikus termékeket is vásárolhatnak a fesztiválozók, aknafedél-miniatúrákat, lábtörlőket, de még aknafedelet mintázó süteményeket és kekszeket is kóstolhatnak.

Az első művészi aknafedelek 1977-ben jelentek meg, az eredeti, helyben gyártott formatervezési mintákat az 1980-as évektől alkalmazták, és minden aknafedélen jelzik a készítés helyét és dátumát.