A Zenthe - 12 éve hunyt el Zenthe Ferenc

 

Mindenki Taki bácsija, az egykori nagy sikerű Szomszédokból, az örök Tenkes kapitánya, számtalan más magyar film főszereplője 12 évvel ezelőtt lépett be a "halhatatlanok társulatába"...

Zenthe Ferenccel könnyű volt beszélgetni.  Bár gyakran mondogatta, nem érti, miért keresik még az újságírók, miért lehet ő izgalmas bárki számára. Mert semmi mást nem tesz, mint ami a dolga. Tisztességgel játszik. Hát hol van erre kereslet? – kérdezte félszeg mosollyal.
Aztán csak belekezdett a mesébe, százszor elmesélt történeteit újra és újra élte, hiszen megígérte, hogy interjút ad. Az  adott szó pedig…

Zenthe Ferenc azon színészek közül való volt, aki soha nem dimenzionálta túl a munkásságát. Jókedvűen, alázattal és precízen dolgozott – ezt közvetlen kollégái, a vele dolgozó rendezők állították.  Dühösnek talán soha senki nem látta, nem enegdte meg magának a luxust, hogy vélt vagy valós sérelem a munka rovására menjen. Egyszerű,végtelenül kedves ember volt, bárki büszke lehetett a barátságára, vagy épp csak arra, hogy egyszer az életben személyesen is találkozhatott vele.

986. szeptember 24-én készült portré a színművészről (MTI/Ilovszky Béla)

1986. szeptember 24-én készült portré Zenthe Ferencről (Fotó: MTI/Ilovszky Béla)

Kevesen emlékeznek rá, hogy valójában közgazdásznak készült, ám a negyedik szemeszter alatt végül úgy döntött, a játék, a szín játéka jobban érdekli. Átiratkozott a Színművészeti Akadémiára – 1941-et írtunk akkor.  A második világháború közbeszólt, a tanulmányok végül félbe szakadtak. Négy évvel később már Pécsre szerződött, majd Győrbe és Debrecenbe. Végül 1952-ben lehorgonyzott: a budapesti Madách Színház társulatának tagja lett.

Közben pedig jöttek a filmek: az akkori legnagyobb magyar rendezőkkel dolgozott együtt,  rövid időn belül az egyik legnépszerűbb magyar színész lett. Olyan vígjátékokban tűnt fel, mint a 2×2 néha 5 (Ferrari Violetta, Makláry Zoltán, Kiss Manyi, Mednyánszky Ági mellett) vagy a Mese a 12 találatról című filmben.

Zenthe Ferenc Amadeo szerepében Eduardo De Filippo Milliomos Nápoly című művének egyik jelenetében. A darabot 1957. október 4-én mutatta be a Madách Kamaraszínház, Téri Árpád rendezésében. MTI Fotó: Bartal Ferenc

 Amadeo szerepében Eduardo De Filippo Milliomos Nápoly című művének egyik jelenetében  1957-ben  (Fotó: MTI/Bartal Ferenc)

1964-ben kapta meg a Tenkes kapitánya című tévésorozat főszerepét – ettől kezdve talán csak a csecsemők nem imerték az igazságos, mindig győzni tudó figurát Zenthe megszemélyesítésében.  A hatvanas-hetvenes években klasszikus magyar történelmi filmekben tűnt fel: az Egri csillagokban, a Fekete városban, A koppányi aga testementumában és a feledhetetlen Tüskevárban.  De a nyolcvanas években sem feledkeztek el róla a rendezők:  A névtelen vár, a Jób lázadása, a Különös házasság szerepei vártak rá. Végül 1987-ben a mára ugyancsak tévé klasszikusnak mondható Szomszédok teleregény Taki bácsija lett,  a kedves nyugdíjas taxisofőr.
Utolsó filmes munkája  a2004-ben készült Magyar vándor című filmhez köti.

Budapest, 2005. január 18.  Zenthe Ferenc a nemzet színésze lett. Bessenyei Ferenc elhunytával a tizenegyre fogyatkozott nemzet színészei döntötték el, ki legyen a tizenkettedik, aki a címet viselheti. Archív felvételünk 1963. július 4-én Örsi Ferenc "Tenkes kapitánya" című TV játékának forgatásán készült, amelynek főszerepét játszotta Zenthe Ferenc.  MTI Fotó: Keleti Éva

“És akkor jött a Tenkes kapitánya…”   (Fotó:  MTI/ Keleti Éva)

Zenthe sok rajzfilmnek adta a hangját:  a Vuk, a Szaffi, Az erdő kapitánya,  vagy a Süsü, a sárkány című bábfilmben hallhattuk. Csak úgy mint hosszú évtizedekig a Kossuth Rádió A Szabó család című hangjátékban, Szabó Zoltán szerepében.

Zenthe Ferenc 1954-ben és 1968-ban Jászai Mari-díjjal tüntették ki, 1975-ben megkapta az érdemes művész címet. A filmkritikusok díjával jutalmazták 1984-ben, kiváló művész lett 1989-ben, Erzsébet-díjas 1992-ben, MSZOSZ-díjas 1993-ban. 1997-ben Kossuth-díjat adományoztak neki, szülővárosa, Salgótarján 2003-ban díszpolgárrá választotta. 2005-ben a Magyar Örökség díjjal tüntették ki „sokoldalú emberábrázolásáért”.

Horváth Ádám rendező (b), Fehér Anna (b3), Zenthe Ferenc (b4) és Komlós Juci (j) színművészek a Magyar Televízió Szomszédok című teleregényének fölvételén. MTI Fotó: Hámor Szabolcs

Szomszédok : Horváth Ádám rendező, Fehér Anna, Zenthe Ferenc és Komlós Juci színművészek a Magyar Televízió Szomszédok című teleregényének forgatásán ( Fotó: MTI/ Hámor Szabolcs)

2006. július 30-án hunyt el tüdőgyulladásban, a Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra a Nemzet Színészét.