logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nem áll készen az uralkodásra a trónörökös

| Szerző: hirado.hu
Katalin Amália hercegnő nyílitan beszélt a koronához való hozzáállásához.
Vilmos Sándor holland király és egyik lánya, a trónörökös Katalin-Amália hercegnő a holland királyi család hagyományos téli pihenőhelyén, az ausztriai Lech am Arlbergben 2020. február 25-én.
MTI/EPA/Christian Bruna

A holland trón várományosa, a 17 éves Katalin Amália decemberben hivatalosan is nagykorú lesz, ezzel pedig nagyobb felelősség is hárul rá, már ami a királyi teendőket illeti.

Egy újonnan megjelent önéletrajzi könyvben, Katalin Amália elárulta, hogy még nem áll készen az uralkodásra, persze ha eljön az ideje elkötelezetten fog országa szolgálatába állni – írja cikkében a Reuters.

A hercegnő amellett, hogy kiválóan teljesít az iskolában, részmunkaidős állást is vállalt szabadidejében egy tengerparti kávézóban, ahol pincérnőként dolgozott. A tulajdonos tréfásan “koktélkirálynőnek” hívta. Bevallása szerint, ha nem ő lenne a trónörökös, akkor énekesnői vagy lovaglói karriert építene.

Ha édesapám váratlanul lemondana vagy meghalna, édesanyámat Máxima királynét kérném fel, hogy átmenetileg vegye át az ország irányítását. De mindig mondom apámnak, hogy táplálkozzon továbbra is egészségesen és mozogjon sokat, hogy minél tovább elláthassa királyi feladatait.
Vilmos-Sándor holland király felesége, Maxima királyné a trónörökös Katalin-Amália hercegnő társaságában.
MTI/EPA/Patrick Van Katwijk

Katalin Amália jövőbeni terveibe is beavatta az olvasólat. A középiskola elvégzése után, egy évet szakmai gyakorlat megszerzésével töltene egy nemzetközi cégnél, majd ezután szeretné megkezdeni egyetemi tanulmányait a Leideni Egyetemen.

Vilmos Sándor király és Máxima királyné legidősebb lánya kifejezetten nagy népszerűségnek örvend hazájában, hiszen olyan dolgot tett, amit a holland királyi családban eddig senki sem lépett meg. A hercegnő 18. születésnapjának betöltésével jogosulttá válik egy 111 ezer eurós (38,8 millió forintos) juttatási keretösszegre, amit személyes kiadásaira költhet. 2022-ben ez az összeg 1,5 millió euróra (525 millió forintra) növekszik, amikor a hercegnő maga is az Államtanács tagjává válik.

2020. február 25-én készült felvételen Vilmos Sándor holland király (b2) és neje, Maxima királyné (j2), valamint három gyermekük, a tizennégy éves Alexia (j), a tizenhat éves trónörökös, Katalin-Amália (b) és a tizenkét esztendős Ariane hercegnők.
MTI/EPA-ANP/Robin Van Lonkhuijsen

A trónörökös azonban visszautasította a neki járó jövedelmet a holland miniszterelnöknek írt levelében, amivel történelmet írt, hiszen korábban a királyi család egy tagja sem mondott le az adómentes fizetéséről:

Számomra ez kényelmetlen volna, mivel nem teszek cserébe semmit. Sok egyetemistának sokkal nehezebb dolga van, főleg így a pandémia idején.

Katalin Amália hercegnőnek két húga van, Alexia és Ariane. Családjával együtt Wassenaar városában élt a Villa Eikenhorst királyi rezidenciában.

Ajánljuk még