logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Már biztosan bíróság elé áll a halálost lövést leadó Alec Baldwin

| Szerző: hirado.hu
A Rust című film fővilágosítója hanyagság miatt perli nem csak a produkciós céget, de a fegyvermester és a segédrendező mellett Alec Baldwint is.

Egy, az egyelőre megjósolhatatlan számú per közül, mely miatt biztosan járhat a bíróságra Alec Baldwin. A Rust című film technikusa, Serge Svetnoy az első, aki benyújtotta a bíróságra a dokumentumokat, és hanyagságért perli a produkciót, a finanszírozókat, Alec Baldwint, a fegyvermester, Hannah Gutierrez Reedet, és a rendezőasszisztenst, David Hallst.

„Ezt az incidenst a vádlottak hanyagsága és mulasztása okozta, mindegyiküké, csak úgy ahogy megbízóiké, főnökeiké és munkaadóiké. Egyszerűen megfogalmazva, semmi oka nem volt annak, hogy éles lőszert tegyenek abba a 45-ös Coltba, az hogy éles golyó volt benne, mindenkit veszélyeztetett a Rust a forgatásán

– olvasható a beadványban.

Mint ismeretes, a baleset a westernfilm egyik jelenetének próbáján történt október 21-én az új-mexikói Bonanza Creek farmon. Baldwin játssza a főszerepet a fimben, amelynek egyben producere is. Az általa elsütött fegyver éles tölténye kioltotta az operatőr életét és megsebesítette Joel Souza rendezőt. Baldwinnak Dave Halls rendezőasszisztens azt mondta, hogy a fegyver vaktölténnyel van töltve.

Korábban a fegyvermester ügyvédje, Jason Bowles az ABC televízió reggeli magazinműsorában elmondta, hogy védence, Hannah Gutierrez egy olyan dobozból vette ki a lőszert, amelyről azt hitte, hogy vaktöltényt tartalmaz, amellyel nem lehet tüzet nyitni. Közölte, lehetségesnek tartja, hogy valaki szándékosan helyezte a dobozba az éles töltényt, amely teljesen olyan, mint a vaktöltény.

A Good Morning America műsorában feltételezéssel kapcsolatosan megszólalt a körzeti ügyész, Mary Carmack-Altwies, aki szerint sem kizárható, hogy a forgatás előtt felmondó elégedetlen kollégák közül valakinek köze lehetett ahhoz, hogy ott került elő éles lőszer, ahol egyáltalán nem volt helye.

A felperes, Svetnoy volt az, aki megosztotta az utolsó forgatási fotót a tragédia napjáról. Serge közösségi oldalán mutatta meg a felvételt, amin több stábtag jelenlétében látható együtt a később egy kellékfegyverrel halálos lövést leadó Alec Baldwin és az operatőr, Halyna Hutchins. A fotón a filmes sapkában, fejhallgatóval a fején, háttal áll a képet készítő technikusnak, előtte pedig már jelmezben Alec Baldwin látható. Serge Svetnoy nem árulta el a posztjában, hogy pontosan mennyivel a tragédia előtt készítette a felvételt a stábról, de azt elmesélte, hogy épp Halyna mellett állt, mikor a golyó eltalálta.

A technikus barátként tekintett Halynára, hiszen együtt dolgoztak az operatőr összes filmjén. Facebook oldalán néhány hete kifejtette, hogy szerinte a teljes hozzá nem értés miatt történhetett meg a tragédia, a felelősöket is megnevezte:

“Akinek ellenőriznie kellett volna a fegyvert a helyszínen, nem tette meg, aki biztonságosnak minősítette a fegyvert, szintén nem volt profi, a személy, akinek ellenőriznie kellett volna a fegyvert, mielőtt a forgatásra hozták, szintén hanyag volt. Ennek az eredményeképpen pedig egy ember meghalt!”

A Deadline értesülései szerint eddig sem a Rustot készítő filmstúdió, sem Alec Baldwin nem reagált a per hírére.

Baldwin legutóbb közösségi oldalán szólalt meg a tragédiával kapcsolatosan, akkor azt taglalta, szerinte hogyan lehetne megelőzni az ilyen forgatási baleseteket:

“Minden mozi- vagy tévéfilm forgatáson, ahol használnak kellék vagy más típusú fegyvert, kellene hogy legyen egy rendőr, akit a produkció alkalmaz, hogy biztosítsa a fegyver biztonságát.”

Baldwint színészként vélhetően nem fogják perelni, produceri minőségében viszont már komolyabb vádakkal kell majd szembenéznie. A törvények szerint a film producere egyetemlegesen felel mindenért, ami a munka során történik. Baldwin pedig nem csak egyik producere a készülő alkotásnak, hanem úgynevezett executive producere. Ő tehát nemcsak a végzetes hiba elkövetéséért vonható felelősségre, hanem azért is, ha netán alkalmatlan embert vettek volna fel, mondjuk kellékesnek. Így akár 18 hónapra is rács mögé kerülhet.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még