×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Megmenekült Al Capone villája a bontástól

 

Miami Beach szégyenfoltja 15,5 millió dollárért cserélt gazdát.

A legendás brooklyni gengszter egykori otthona évek óta cserélgeti tulajdonosait, mígnem idén augusztusban Todd Michael Glaser és üzlettársa, Nelson Gonzalez forintban kifejezve közel 3,2 milliárdért megvásárolták Capone villáját.

A történelmi jelentőségű épületet a két beruházó „halálra ítélte”, ugyanis a helyi városházára lebontási kérelmet adtak be. Indoklásukban elmondták, hogy a ház rossz állapotban van, az elmúlt időben az árvíz jelentős károkat okozott benne, és meglátásuk szerint a ház szégyen Miami Beach számára, ezért egy új, modern épületet húznának fel a helyére.

A helyiek azonban nem értettek egyet az új vevőkkel és lebontási szándékukkal, ezért kampányt indítottak a birtok eredeti állapotának megőrzése érdekében. A petíció megtette a hatását, a beruházók visszavonták a lebontási kérelmet és 15,5 millió dollárért, vagyis 4,7 milliárd forintért cserébe eladták Capone otthonát – írja a Ny Post.

Al Capone 1928-ban vásárolta meg a házat, ahol közel két évtizeden keresztül élvezte a luxust, és ahol 1947-ben szívroham következtében halt meg.

A Miami Beach-i ház nem az egyetlen Capone birtokai és személyes tárgyai közül, amelyek az elmúlt években gazdát cseréltek. Három unokája jelenleg is azt tervezi, hogy elárverezi Al Capone néhány személyes tárgyát, köztük a monogramjával ellátott gyémántberakásos ékszereket, családi fényképeket és a gengszter kedvenc pisztolyát is.

Az olasz származású gengszter Chicago leghatalmasabb bűnözője lett, a történelem egyik leghírhedtebb gengsztere volt, aki a brooklyni bevándorlónegyedből küzdötte fel magát Amerika legjelentősebb bandavezérei közé. Al Capone szeszcsempészetből, kábítószer-kereskedelemből és bordélyházak működtetéséből roppant vagyont szerzett, és véres incidensek árán a helyi alvilágot is uralma alá vonta. Hatalma ellenére Al Caponét 1930-ban Chicago első számú közellenségének kiáltották ki, majd egy évvel később börtönbe került adócsalás miatt, az egyetlen bűntettel, amit rá tudtak bizonyítani. Capone 1939. novemberében, 39 éves korában szabadult, de addigra egészsége megromlott, elméje kezdett elborulni, szifilisze részleges bénulást okozott szervezetében.

Az életéről készült egyik legjelentősebb alkotás az 1932-es A sebhelyesarcú, amit 1983-ban újragondoltak Al Pacino főszereplésével. Capone neve a mai napig inspirációt ad a hollywoodi filmeseknek, így készült el 2020-ban Tom Hardy játékával a Capone címet viselő mozi, ami hírhedt gengszter börtön utáni éveit mutatja be. Az elmaszkírozott Hardy egy demenciával és múltja árnyaival küzdő embert alakít, aki után tovább folyik a nyomozás.