logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Alain Delont összetörte Belmondo halálhíre: Az életem része volt

| Szerző: hirado.hu
Bár sokan úgy hiszik riválisok voltak, karrierjük egymással párhuzamosan ívelt felfelé, barátságuk legendás volt.

Nyolcvannyolc éves korában meghalt Jean-Paul Belmondo, a francia mozi szupersztárja hétfőn hunyt el párizsi otthonában – közölte Michel Godest, a világhírű francia színész ügyvédje. Barátja, Alain Delon, akit gyakran Belmondo riválisaként tartott számon a sajtó, összetörten nyilatkozott.

Teljesen le vagyok sújtva. Most megpróbálok megkapaszkodni, hogy ne történjem meg velem ugyanez öt óra múlva. Bár nem lenne rossz, ha együtt mennénk el. Az életem része volt, együtt kezdtük a pályánkat hatvan évvel ezelőtt

– mondta a 85 éves Delon, a franciák másik nagy legendás filmszínésze a CNews hírtelevízióban.

Jean Paul Belmondo és Alain Delon (Fotó: Getty Images/Bertrand Rindoff Petroff/Contributor

Filmes pályafutása 1957-ben kezdődött, első jelentősebb szerepét Marc Allegret Légy szép, és tartsd a szád című filmjében kapta, amelyben első ízben játszott együtt Alain Delonnal. A közös munka végigkísérte mindkettőjük karrierjét, a Borsalinóban, és a Két apának mennyi a fele? című filmekben is együtt játszottak, amelynek meglehetősen vérszegény sztoriját a két nagy „öreg” könnyed és önfeledt játéka avatta élvezetes mozivá.

A francia mozi kultikus alakja nem csak Delonnal alkotott sztárduót, olyan színésznőkkel játszott együtt a filmvásznon, mint Claudia Cardinale, Gina Lollobrigida, Brigitte Bardot és Jeanne Moreau, és olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint François Truffaut, Louis Malle vagy Claude Sautet.

Felkavart Jean-Paul halálhíre. Mindig is, mint sokunk számára, az életkedv megtestesítője volt, és az is marad. Folyton mozgásban marad a szívemben és az emlékezetemben

– idézte Claudia Cardinale filmszínésznőt az AFP hírügynökség.

Belmondo száz filmben játszott és több mint negyven színházi szerepben volt látható. Egyik legismertebb szerepét a francia új hullám, a nouvelle vague alapfilmjének tartott Kifulladásig (1960) című filmben alakította, amely François Truffaut ötlete alapján készült Jean-Luc Godard rendezésében. 2013-ban még szerepet vállalt a Fegyveres banditák című akciófilmben, amely azonban nem készült el.

Művészetéért megkapta a Becsületrendet, 1989-ben a legjobb férfi színésznek járó César-díjat az Egy elkényeztetett gyermek utazása című filmben nyújtott alakításáért. 2011-ben a cannes-i filmfesztiválon életműdíjjal jutalmazták, 2016-ban a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Arany Oroszlán-életműdíját, 2018-ban a Lumiere Akadémia életműdíját vehette át – írja az MTI.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még