×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Negyven éve az évszázad esküvőjével kezdődött a vég

 

1981. július 29-én kötötte össze életét Diana hercegné és Károly herceg, 750 millióan voltak kíváncsiak a frigyre.

Károly herceg szerelmi élete mindig is téma volt a sajtóban. A herceget rengeteg szép és előkelő nővel hozták kapcsolatba, harmincas évei elejére azonban családja egyre nagyobb nyomást gyakorolt rá, hogy házasodjon meg.

Károly az 1970-es évek végén kezdett el barátságot ápolni Sarah Spencerrel – Diana nővérével –, ugyanis eredetileg őt nézték ki a herceg jövendőbelijének. Sarah Spencer azonban kijelentette – méghozzá a sajtóban–, hogy akkor sem menne hozzá Károlyhoz, ha az „egy kukás ember vagy Anglia királya” lenne, így az esküvő lehetősége hamar elúszott. A herceg családja azonban csak olyan menyasszonyjelöltet támogatott, aki hajadon, arisztokrata hátterű és protestáns vallású volt, és Sarah Spencer húga, Diana pont megfelelt ezeknek az elvárásoknak.

Lady Diana és Károly 1977-ben találkoztak először, majd rövid idő – mindössze hat hónap – után Károly megkérte Diana kezét. A hercegné később úgy emlékezett vissza, hogy kettesben az eljegyzés előtt összesen 13 alkalommal találkoztak.

Negyven éve került gyűrű a tragikus sorsú hercegné ujjára

 „Ugye tudod, hogy királynő lesz belőled?” – tette fel a kérdést Károly. „Arra gondoltam, nem leszek királyné, de nehéz feladat vár rám” – emlékezett vissza lady Diana.

Hivatalos látogatáson a hazánkban tartózkodó Károly herceg brit trónörökös és felesége, Diana Bugacra látogatott (Fotó: MTI/ Varga László)

1981. február 24-én röppent Károly herceg és lady Diana eljegyzésének híre. Károly akkoriban 32, míg hitvese mindössze – tizenhárom évvel fiatalabb – 19 éves volt. Eljegyzésükről felvétel is készült, ahol az egyik riporter megkérdezte a pártól, szerelmesek-e egymásba. Diana egyből rávágta, hogy természetesen, ám Károly kitérő választ adott: „bármit is jelentsen a szerelem.”

Az alábbi felvételen jól látszik Diana arca, ahogy teljesen összetört annak hallatán, amit Károly válaszolt a riporter kérdésére.

Amiről a közönség akkor még nem tudhatott, hogy a menyasszony igazi pokolként élte meg a hónapokig tartó jegyességet, olyannyira, hogy komolyan elgondolkodott azon, feladja. Eljegyzésük után Károly herceg még mindig Camillának udvarolt, Diana pedig tudomást szerzett a viszonyról. „Egyik nap hallottam, amint azt mondja a telefonba:

»Bármi történjék is, örökké szeretni foglak«.

Egy másik alkalommal Diana megtalált egy gravírozott karkötőt, amely nem neki készült, hanem Camillának. Diana ekkor teljesen kiborult „Megmondtam a nővéreimnek, hogy nem mehetek hozzá, egyszerűen nem. Azt válaszolták, hogy már túl késő kiszállni.”

1981. július 29.

Károly walesi herceg és lady Diana Spencer 1981. július 29-én fogadott örök „hűséget” egymásnak a londoni Szent Pál-székesegyházban. Délelőtt 10.30-kor a BBC kamerái felvették, ahogy a székesegyház felé gurul a királyi hintó, és a közönség végre megpillanthatta a menyasszonyt.

Diana esküvői ruhája 9 ezer fontba került, ez mai áron nagyjából 10 millió forintnak felel meg, ami nem csoda, hiszen tízezer darab gyöngy is díszítette. Diana ruhájának 7,6 méter hosszú uszálya a leghosszabb uszály a királyi esküvők történetében.

A királyi esküvő összesen 48 millió fontba került, ez ma körülbelül 35 milliárd forint.

Lady Diana ruháját 2021. június 3-án kiállították Londonban (Fotó: MTI/ EPA/Vickie Flores)

Az esküvő után az ifjú pár megejtette a hagyományos integetést és csókot a Buckingham-palota erkélyéről az alattvalók felé, akiknek az esküvő napja munkaszünetet jelentett szerte Nagy-Britanniában. A televízión át is közvetített esküvőt csaknem egymilliárd ember kísérte figyelemmel.

Háromezer-ötszáz főt számolt a hivatalos vendégsereg, köztük szinte az összes uralkodói családdal Európából és a világ államfőinek egész sorával. Jelen volt egy olyan vendég is, akinek Diana a legkevésbé sem örült: Camilla Parker-Bowles – olyannyira, hogy később Diana úgy fogalmazott:

„Ebben a házasságban mindig is hárman voltunk. Egy kicsit zsúfolt volt.”

Diana két nappal az esküvő után adott interjúiban úgy fogalmazott, hogy a párkapcsolatához fűződő összes reménye szertefoszlott.

Igaz, nem lehetett észrevenni, de pár baki becsúszott a tündérmesébe illő esküvőbe

A hintó összegyűrte Diana ruháját, amire a nap folyamán véletlenül egy üveg parfümöt is ráöntött. Az egyik koszorúslány, nevezetesen Clementine Hambro, Winston Churchill dédunokája a ceremónián egy óvatlan pillanatban megbotlott, elesett, és elsírta magát. Diana és Károly mindketten elrontották fogadalmaikat, Károly ahelyett, hogy „véled minden világi javamat megosztom”, olyasmit sikerült mondania, hogy „minden javadat megosztom veled”. Diana pedig annyira izgult, hogy véletlenül rosszul mondta Károly – egyébként borzasztó hosszú – nevét, és a hercegné Fülöp Károly Artúr Györgyöt mondott Károly Fülöp Artúr György helyett.

1989. november 5-én indonéziai látogatásuk idején készült felvétel Károly walesi hercegről és feleségéről, Dianáról (Fotó: MTI/EPA/Kazuhiro Nogi)

A párnak két fia született, 1982. június 21-én Vilmos herceg, 1984. szeptember 15-én pedig Harry herceg.

A 80-as évek végére Diana és Károly házassága megromlott. Ezt eleinte elhallgatták, de a média így is nyilvánosságra hozta problémáikat. A herceg és a hercegné állítólag barátaikon keresztül beszélt a sajtónak, mindketten egymást okolták a házasság megromlásáért. Károly ismét viszonyt kezdett korábbi szeretőjével, Camilla Parker-Bowlesszal, míg Diana lovasoktatójával, James Hewittal randevúzgatott.

Tizenegy év házasság és két fiúgyermek születése után, Diana hercegné és Károly herceg 1996-ban írták alá a válási papírjaikat.

Diana 1997. augusztus 31-én szenvedett autóbalesetet Párizsban, ami tragikusan korai halálát okozta. Károly herceg később – 34 évvel első találkozásuk után – feleségül vette nagy szerelmét, Camilla Parker-Bowlest, és azóta is együtt élnek.