×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Különleges ajándékkal lepték meg a királynőt Fülöp herceg tiszteletére

 

Családi körben emlékeztek meg Fülöp edinburghi hercegről századik születésnapján, akiről most egy rózsafajtát is elneveztek.

Csendes családi megemlékezésekkel telt Fülöp edinburghi herceg születésének századik évfordulója. A brit uralkodó férje április 9-én, alig több mint két hónappal csütörtöki születésnapja előtt hunyt el.

Legfiatalabb fia, az 57 esztendős Eduárd herceg a BBC televíziónak csütörtökön elmondta: a királyi család nagyon reménykedett abban, hogy Fülöp megéri századik születésnapját és boldogan ünnepelt volna vele együtt a jeles napon, azzal együtt is, hogy a herceg nemigen szívlelte az ilyen évfordulókkal járó "felhajtást"

Eduárd szerint édesapja éppen ezért - a családdal ellentétben - nem is igazán várta saját századik születésnapját. A herceg elmondta: a királyi család tagjai nem gyásszal emlékeznek Fülöpre az évforduló napján, hanem magasztalják mindazt, amit hosszú életében elért.

II. Erzsébet királynőnek a Királyi Kertészeti Társaság egy nemesített rózsafajtát ajándékozott, amely Fülöp születésnapja alkalmából az Edinburgh hercege nevet kapta. A rózsát, amelyet a társaság elnöke, Keith Weed nyújtott át csütörtökön a windsori rezidencián az uralkodónak, a kastély parkjában ültették el.

Az edinburghi herceg nevéhez több történelmi rekord is kötődik. Ő volt az angol-brit monarchia 1200 éves történetének legidősebb királyi családtagja, egyben a leghosszabb ideig "szolgáló" uralkodói hitves. Fülöp és II. Erzsébet királynő tavaly novemberben ünnepelte 73. házassági évfordulóját - ez is példa nélküli évforduló volt a monarchia történetében -, és a herceg 69 évig volt uralkodói házastárs, felesége ugyanis 1952-ben lépett az Egyesült Királyság trónjára.

Fülöp herceg hosszú ideig robusztus egészségi állapotáról volt híres, az elmúlt években azonban már többször is kórházi kezelésre szorult. A herceget február közepétől 28 napig ápolták kórházban az udvar által közelebbről nem részletezett fertőzéses betegség és szívproblémák miatt.

Fülöp, aki korábban soha nem töltött ennyi időt kórházban, március 16-án még hazatérhetett Windsorba, de haláláig már nem mutatkozott a nyilvánosság előtt.