Valóban csak a kihívás hiánya miatt köszön el Ellen DeGeneres?

 

Tizenkilenc év után véget ér Amerika legnépszerűbb talkshow-ja.

Ellen DeGeneres, amerikai tévés műsorvezető bejelentéséről beszél mindenki napok óta. Tizenkilenc év után véget ér Amerika legnépszerűbb napközbeni talkshow–ja, a The Ellen DeGeneres Show.

A napokban ünnepelték a műsor háromezredik adását, amire egy rövid videó is készült, benne felelevenednek az évadok legemlékezetesebb pillanatai. Emlékezetes, megható és vicces pillanatokban bővelkedik a show, ugyanis Ellen műsora híres a pazar ajándékokról, a jótékonykodásokról és a rengeteg sztár interjúról, mely a stúdiójában készült. Szinte nincs olyan "A" kategóriás sztár, aki ne fordult volna már meg nála. Többek között vendégül látta Meryl Streepet, Brad Pittet, Bill Gatest, Jennifer Anistont, Ryan Goslingot, Britney Spearst, Harry Stylest, Justin Biebert és még sok-sok mást is.

Ellen a YouTube csatornáján jelentette be, hogy a most következő tizenkilencedik évad lesz az utolsó, de hozzátette, aggodalomra semmi ok, mivel rengeteg meglepetést tartogat erre az évre is.

Tehát az elmúlt 18 év, tudnotok kell, hogy megváltoztatta az életemet. Mindannyian megváltoztattátok az életemet, és örökké hálás vagyok mindannyiótoknak, akik néztetek, nevettetek, táncoltatok, és néha sírtatok

–kezdte hálálkodva bejelentését a műsorvezető.

Beszédében úgy fogalmazott, hogy kell egy kis szünetet tartani a sok „beszélgetésből”, és már készen áll az "új kihívásokra", mert a műsorában, 18 év után, már egyáltalán nincs.

Az időzítés azonban nem tűnik véletlenszerűnek, ugyanis a pandémia kezdetekor - kicsit több mint egy éve - a BuzzFeed publikált egy cikket, melyben több tucatnyi egykori és jelenlegi alkalmazott történetét hozták nyilvánosságra melyek közös nevezője az, hogy

a The Ellen DeGeneres Show egy szörnyű és toxikus munkahely.

Többen „mérgezőnek” nevezték a légkört - mely ellentétben áll Ellen egészével és "Légy kedves!" mottójával, ami egyben a több millió dollárt érő „márkája” is. A cikkben szereplő esetekben a műsort és annak producereit szexuális zaklatással vádolják, személyesen Ellent pedig sokan szexizmussal illetve rasszizmussal. Kollégái elmondása szerint igazi hangulatember, akinél sosem lehetett tudni mire számítsanak aznap.

Ez a „légy kedves” baromság csak akkor létezik, amikor a kamerák be vannak kapcsolva. Az egész csak képmutatás” - mondta az egyik volt alkalmazott a BuzzFeed News-nak.

2020 márciusában Kevin T. Porter humorista Twitter–beszélgetést indított, amelyben arra kérte az embereket, hogy osszák meg „a legőrültebb történeteket, amelyeket hallottak arról, hogy Ellen DeGeneres gonosz.” A tweetre több mint 2600 válasz érkezett.

Mindezekre válaszul DeGeneres bocsánatot kért munkatársaitól, emellett három csúcsproducer otthagyta a show–t. Az „Ellen veteránok”, Mary Connelly, Andy Lassner és Derek Westervelt, akik a show 2003–as megalakulása óta együtt dolgoznak, vezető producerként a műsorvezető, DeGeneres mellett maradtak.

Az állítások és vádak miatt DeGeneres az elmúlt év alatt 1,1 millió nézőt veszített - derül ki a Nielsen márciusban közzétett adataiból. Nézőszáma egy ponton elérte a 2,6 milliót, de ez mára 1,5 millióra csökkent. A BuzzFeed jelentését követően az Ellen Degeneres Show–t állítólag belső vizsgálat alá helyezte a WarnerMedia, amely során interjúkat készítettek a jelenlegi és korábbi munkatársakkal, azonban további információkat nem osztottak meg a nyilvánossággal.

Több forrás szerint mindezek után DeGeneres azt mondta alkalmazottainak, hogy tudja „nem tökéletes”, és rájött, hogy annak érdekében, hogy a show „jól olajozott gépként” működjön, a vezetőknek is oda kell figyelniük a körülöttük dolgozó emberekre. Hozzátette, hogy a műsor légkörével kapcsolatos zavaró állítások olvasása „szívszorító” volt.

Ellen DeGeneres elmondása szerint, már 2019–ben gondolkozott azon, hogy a 2022–es évad lesz a műsor utolsója, azonban vajon tényleg véget ért volna, ha nem történik mindez?

A humorista az The Hollywood Reporternek azt nyilatkozta, hogy a Buzzfeed és a Variety tavaly nyáron publikált cikkei nem befolyásolták döntését, melyet már évek óta fontolgat. Az interjú során arra kérték fejtse ki, hogyan érezte magát mikor meghallotta a szexizmussal, rasszizmussal és toxikus munkakörnyezettel kapcsolatosan vádakat, mire DeGeneres így válaszolt:

„Majdnem hatással volt a műsorra. Nagyon bántó volt számomra. Úgy értem nagyon. De ha emiatt abbahagytam volna a műsort, akkor nem jöttem volna vissza erre az évadra”

–  mondta Ellen a THR–nek.

Degeneres így folytatta: „Az egész énem az emberek boldoggá tételéről szól, a beszélgetős műsorral pedig csak a kedvesség és az együttérzés terjesztése érdekelt, és ezzel mindent megtámadtak, amit képviselek