Erzsébet királynő 73 év után először Fülöp herceg nélkül tölti a születésnapját

 

II. Erzsébet királynő 73 év után most először szeretett férje, Fülöp herceg nélkül tölti születésnapját. A gyászidőszak miatt még a szokásos szülinapi portré sem fog elkészülni róla. Unokája, Harry herceg vélhetően Angliában marad a jeles napig, hogy támogatását fejezze ki.

Erzsébet királynő április 21-én, szerdán tölti be kilencvenötödik életévét. A királynő 1939-ben találkozott először leendő férjével, Fülöp herceggel, akivel 1947-ben jegyezték el egymást, és még ebben az évben össze is házasodtak. Harmadunokatestvérek voltak, lévén mindketten Viktória királynő ükunokái.

73 éve voltak házasok, amikor Fülöp herceg 2021. április 9-én elhunyt. Temetését pár nappal Erzsébet születésnapja előtt, április 17-én tartották meg. A gyászoló királynőnek egyedül kellett ülnie a szertartás alatt a járványügyi szabályok betartása miatt.

Férje koporsójára helyezett csokrához az üzenetet Lilibetként írta alá, családja körében ezt a becenevet használja, és így szólította őt a néhai Fülöp is.

A párnak négy gyermeke született: Károly, Anna, András és Eduárd. II. Erzsébetnek 8 unokája és 10 dédunokája van jelenleg, de Harry herceg és Meghan Markle a tizenegyedik dédunokáját várják.

Az uralkodó most először tölti születésnapját szeretett férje nélkül, akit a Daily Mail szerint csak személyzete veszi majd körül a jeles napon. A szokásos 21 és 41 ágyúlövéses tisztelgés a Hyde Parkban és a londoni Tower-nél elmarad, és a gyász miatt portré sem készül az özvegy királynőről.

Erzsébet a járványügyi intézkedések miatt maximum két fiatalabb gyermekét, András herceget, valamint Eduárd herceget (valószínűleg a feleségével, Szófiával) fogadja majd egy rövid köszöntés erejéig. A wales-i herceg, Károly, illetve Cambridge grófja és grófnéja, vagyis Vilmos herceg és Katalin hercegné, és más családtagok telefonon köszöntik majd Erzsébetet.

A születésnappal kapcsolatosan felmerült, hogy vajon a királyi családból kivált unokája, Harry herceg Angliában marad-e nagyanyja születésnapjának idejére, hiszen a herceg és felesége viszonya az Oprah Winfrey-interjú óta nem felhőtlen a királyi családdal. A temetésre is csak Harry repült haza, mivel a várandós Meghan orvosi utasításra nem vállalta az utat.

Harryt egyébként a temetés után, a botrány óta először látták beszélgetni testvérével, Vilmos herceggel és feleségével, Katalinnal. A Daily Mail egy másik cikke szerint a szertartás után apjuk, Károly herceg két órán át béketárgyalást tartott a két testvérnek, melynek hatására remélhetőleg enyhültek a kedélyek, és mivel Harry herceg nem dátumhoz kötött repülőjegyet váltott a visszaútra, talán mégis marad a királynő születésnapjára.

Erzsébetnek egyébként egy évben két születésnapja is van. Egyszer április 21-én, a valódi, ilyenkor azonban csak a család ünnepel. A másik pedig a hivatalos rendezvény, amire júniusban kerítenek sort, a gárdaezredek díszszemléjével. Bár 2020-ban elmaradt az ünnepély, 1987 óta a királynő hintóban vett részt a "Trooping the Colour” nevet viselő felvonuláson. Azelőtt viszont ő is lóháton vonult fel.

II. Erzsébet brit uralkodó, teljes nevén Elizabeth Alexandra Mary Windsor 1952 óta az Egyesült Királyság (Anglia, Wales, Skócia és Észak-Írország), valamint a nemzetközösségi királyságok (többek között Ausztrália, Új-Zéland, Kanada, Bahama-szigetek és Jamaica) királynője. Anglia uralkodójaként ő az államfő, a hadsereg főparancsnoka és az anglikán egyház feje is. A leghosszabb ideje hivatalban lévő brit uralkodó címét is magának tudhatja a jelenlegi 69 évével.

Erzsébet 95 éve, 1926. április 21-én született Londonban, Albert György yorki herceg (később VI. György király) és Bowes-Lyon Erzsébet (később Erzsébet brit királyné) első gyermekeként. Ekkor még harmadik volt a trónöröklési sorban nagybátyja és apja után.

Érdekesség, hogy egyik üknagyanyja Rhédey Klaudia, magyar grófnő volt, aki házassága révén a Teck hercegnője címet is viselte.

Apja 1936-ban lépett trónra, amikor nagybátyja, VIII. Eduárd lemondott a trónról, hogy elvehesse Wallis Simpsont, az amerikai, kétszeresen elvált színésznőt.

A királynő ismert a kutyák és a lovak iránti szeretetéről is. Első corgiját 18. születésnapjára kapta ajándékba, azóta nagyjából harminc corgija volt.

Uralkodása alatt 14 brit miniszterelnök váltotta egymást, közülük az első Winston Churchill volt, a jelenlegi pedig Boris Johnson. De együtt dolgozott többek között Margaret Thatcherrel, Tony Blairrel és David Cameronnal is. Amikor Erzsébet Londonban tartózkodik, heti szinten találkozik a hivatalban lévő miniszterelnökkel.

Amikben II. Erzsébet királynő az élen járt

  • Erzsébet 1952. február 6-án lett királynő, amikor apja, VI. György meghalt. Ő volt 1801 ót az első uralkodó, aki a trónöröklés pillanatában külföldön tartózkodott. Férjével és két gyermekével (Károly és Anna) ugyanis éppen kenyai látogatását töltötte, a hírre azonban rögtön hazarepült.
  • A királynő az első olyan brit uralkodó, aki férjével rekordhosszú, hat hónapos földkörüli turnéra utazott 1953 és 1954 között. Ezzel ő lett az első, aki meglátogatta Ausztráliát, Új-Zélandot és a Fidzsi-szigeteket is.
  • Bár a királyi család más nőtagjainak is voltak tiszteletbeli címeik a hadseregben, ő az első, aki ténylegesen szolgált is benne.
  • Az uralkodók sorában először a királynő volt az, aki megnyittatta a Buckingham-palotát a látogatók előtt (1962), így próbálva meg közelebb hozni a királyi családot a nép számára. Ugyanebből a célból készítették el 1969-ben az első dokumentumfilmet a királyi család életéről.

Címlapfotón: II. Erzsébet brit uralkodó (Fotó: MTI)