Will Smith felháborodva tiltakozik - emiatt nem hajlandó forgatni

 

Will Smith új filmje, az Emancipation című rabszolgadráma nagy költségvetésből készül, a forgatás júniusban kezdődött volna Georgia államban.

Tiltakozásul az afroamerikai kisebbség lehetőségeit korlátozó választójogi szigorítások miatt elviszi Georgia államból új, nagyköltségvetésű filmje forgatását Will Smith.

A színész-producer és producertársa, Antoine Fuqua rendező közleményben jelentette be hétfőn, hogy nem tudnak jó lelkiismerettel egy olyan kormányt támogatni gazdaságilag, amely retrográd lépéseket tesz a választójog gyakorlását illetően. A déli állam parlamentje nemrég olyan új választójogi módosításokat fogadott el, amelyek főleg a kisebbségi szavazók lehetőségeit korlátozza, különösen a levélszavazás terén.


Will Smith új filmje, az Emancipation című rabszolgadráma nagy költségvetésből készül, a forgatás júniusban kezdődött volna Georgia államban. Az Apple Studios hírek szerint 130 millió dollárt fizetett a forgalmazási jogokért. A valós eseményeken alapuló filmben Will Smith egy rabszolgát alakít, aki megszökik az ültetvényről és csatlakozik az északiak hadseregéhez.

Ez az eddigi legjelentősebb hollywoodi produkció, amelyet elvisznek a filmgyártást amúgy bőkezűen támogató Georgiából a választójogi reform miatt. Egyes filmesek már bojkottot hirdettek a szigorítások miatt, de a nagy hollywoodi stúdiók eddig jórészt csendben maradtak.

A filmstúdiók 2019-ben a georgiai forgatások leállításával fenyegetőztek az abortuszt tiltó törvény miatt, de azt végül az állam legfelsőbb bírósága alkotmányellenesnek ítélte.