Az otthonaikban páváskodó sztárok sem mentették meg a Golden Globe-ot

 

Óriásit zuhant a filmes gála nézettsége.

Nagyot zuhant a virtuálisan megrendezett Golden Globe-díjátadó gála televíziós nézettsége: az előző évhez képest 60 százalékkal kevesebben nézték a háromórás ceremóniát az első adatok szerint.

A Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szervezete (HFPA) vasárnap adta át díjait filmes és televíziós kategóriákban. A Golden Globe-ot sokan tekintik az Oscar-díj előszobájának, a 87 tagú szervezettel szemben megfogalmazott kritikák ellenére díjaiknak nagy a presztízse a díjszezonban.


A hollywoodi sztárok azonban idén csak otthonukból vagy más helyszínről tudtak bejelentkezni az NBC televízió által közvetített műsorba a pandémia miatt. A vörös szőnyeges parádé és a pezsgős gálavacsora hiányában a két helyszínről, New Yorkból és Los Angelesből konferált virtuális díjátadó a hétfőn közzétett első adatok alapján nem kötötte le eléggé a nézőket.

A Hollywood Reporter és a Deadline azt írta, hogy az előzetes becslés szerint 5,4 millió amerikai látta a műsort. Ez az adat még nem tükrözi a nyugati parti nézettséget, de a tavalyi előzetes adatokhoz viszonyítva 60 százalékos visszaesést mutat a nézőszámban.

Az NBC-közvetítést a Nielsen közvéleménykutató végleges adatai szerint 2020-ban 18,3 millió amerikai látta, ami az előző nyolc év legkisebb nézőszáma volt. A vasárnapi díjátadó műsorvezetője Tina Fey és Amy Poehler volt. A gála fődíjait A nomádok földje és a Borat utólagos mozifilm vitte el.

A műsort a kritikusok sem kímélték:

a Variety lustának és céltalannak nevezte a ceremóniát, és mint írta, nem tudta meggyőzni a nézőket, hogy ne kapcsoljanak más csatornára.

Az Entertainment Weekly finomabban úgy fogalmazott:

a műsor hősies erőfeszítéseket tett, hogy visszaadjon valamit a díjátadó csillogásából, de nem járt mindig sikerrel.