Diana hercegnő és Károly herceg is nyert a Golden Globe-díjátadón

 

Az online bejelentkező sztárokkal, a pandémia miatt virtuálisan megrendezett 78. Golden Globe-díjátadón a Korona című sorozat volt a legnépszerűbb.

A Golden Globe-gála két háziasszonya az ország két végéből: Tina Fey New Yorkból, az NBC székházából, Amy Poehler pedig a díjátadó hagyományos színhelyéről, a Beverly Hills-i Beverly Hilton szállodából jelentkezett be az NBC által közvetített műsorba.

Daniel Kaluuya a legjobb férfi mellékszereplő díját kapta a Judas and the Black Messiah című filmben nyújtott alakításáért. A színész szavait azonban először egy technikai hiba miatt nem lehetett hallani, amiért a díjátadásban közreműködő Laura Dern elnézést kért.

A Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szövetsége (HFPA) a legjobb forgatókönyv díját Aaron Sorkinnak adta A chicagói 7-ek tárgyalása című filmért, amit ő is rendezett.

A legjobb animációs film díját a Lelki ismeretek című Pixar-produkció nyerte, amelynek rendezője Pete Docter.

A korona kapta a legjobb drámai tévésorozat, a Schitt's Creek pedig a legjobb vígjátéksorozat díját a helyi idő szerint vasárnap este megrendezett Golden Globe-díjátadón.

A brit királyi család életéről szóló A korona két szereplője, a Diana hercegnőt alakító Emma Corrin és a Károly herceget játszó Josh O'Connor a legjobb drámasorozatban játszó színésznő és színész trófeáját vitte el.

A jobb napokat látott, kisvárosba költöző család életét bemutató Schitt's Creek-sorozat az utolsó évadával nyerte el a Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szövetségének (HFPA) Golden Globe-díját. A sorozat sztárja, Catherine O'Hara a legjobb vígjátékszériában szereplő színésznő díját kapta.

A New Yorkból és Los Angelesből közvetített, de a pandémia miatt idén virtuálisan bejelentkező ceremónián a legjobb idegen nyelvű film díját a Lee Isaac Chung rendezte Minari című alkotás kapta, amely egy Amerikában letelepedő koreai családról szól.

Chadwick Boseman alakítását a Ma Rainey – A blues nagyasszonya című filmben a legjobb drámai színész Golden Globe-díjával ismerte el posztumusz a Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szövetsége (HFPA)

vasárnapi virtuálisan megrendezett díjátadó ceremóniáján.

Boseman, a Fekete Párduc sztárja tavaly hunyt el rákbetegség következtében. A Ma Rainey – A blues nagyasszonya a sztár egyik utolsó filmje volt. A díjazottat Renée Zellweger jelentette be, az elismerést a színész özvegye, Taylor Simone Ledward fogadta. „Istennek köszönné meg. A szüleinek. Az elődeinek az útmutatásukért és az áldozatukért. Ő most valami szépet, valami inspirálót mondana”– hangsúlyozta az özvegy.

A díjátadó gálán Jodie Foster a legjobb női mellékszereplő elismerését kapta a The Mauritanian című filmben nyújtott játékáért.

A vezércsel című Netflix-produkció a legjobb limitált epizódszámú sorozat Golden Globe-ját nyerte el, és a sorozat főszereplét játszó Anya Taylor-Joy is díjazott lett.

A drámai kategóriában A nomádok földje, a vígjáték vagy musical mezőnyben a Borat utólagos mozifilm kapta a legjobb film díját

a vasárnap megrendezett 78. Golden Globe-díjátadó ceremónián.

A pandémia miatt virtuálisan, Los Angelesből és New Yorkból jelentkező gálán A nomádok földjét rendező kínai származású Chloé Zhao elnyerte a legjobb rendezőnek járó Golden Globe-díjat is. Zhao Barbra Sterisand nyolcvanas évekbeli győzelme után a második nő, aki a Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szövetségétől (HFPA) megkapta a legjobb rendező díját. Egyúttal ő az első ázsiai származású női győztes ebben a kategóriában.

Számomra A nomádok földje a gyász és a gyógyítás zarándoklata” – mondta Zhao a filmjéről, amiben Frances McDormand egy férje halála után a furgonjába költöző, és Amerikát átszelő özvegyet alakít. „Mindenkinek szól, aki életének egy pontján átélte ezt a nehéz és gyönyörű utat. Nem búcsúzunk. Azt mondjuk: viszlát az úton” – üzente.

A Borat utólagos mozifilm a vígjáték vagy musical mezőny fődíját vitte el. A film főszereplője, Sacha Baron Cohen, aki a szatíra forgatókönyvét is jegyzi, a legjobb vígjáték vagy musical színész díját szerezte meg.

A címlapfotó illusztráció.