×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Harry és Meghan köszönik, de ebből nem kérnek: végleg búcsút intenek a királyi családnak

 

Véglegessé vált, hogy a hercegi pár nem vállal többé hivatalos szerepet a brit uralkodóházban.

Az udvar tavaly januárban jelentette be, hogy Harry Meghannal együtt kivonul a királyi családból, legalábbis a monarchia hivatalos programjaiban a továbbiakban nem vesznek részt, a királyi család tagjainak járó közpénzellátmányban nem részesülnek és az uralkodót sem képviselhetik hivatalos fórumokon.

Mindezek közvetlen előzményeként a házaspár nem sokkal korábban teljesen váratlanul bejelentette, hogy visszalép a brit királyi család magas rangú tagjaként ellátott hivatalos funkcióitól, pénzügyileg függetlenné válik és a jövőben ideje nagy részét Amerikában tölti.

Annak idején ugyanakkor megállapodás született arról is, hogy a döntést mindkét részről egy év után felülvizsgálják.

A Buckingham-palota pénteki közleménye szerint ez megtörtént, és immár véglegessé vált, hogy Harry és Meghan a jövőben sem lát el hivatalos feladatokat a királyi család tagjaként.

A döntés egyik következményeként Harry, visszaadja a fegyveres erőktől a királyi család magas rangú tagjaként kapott tiszteletbeli parancsnoki címet is.

Az udvari illetékes hangsúlyozta ugyanakkor, hogy jóllehet a királynőt szomorúsággal tölti el Harry és Meghan döntése, a herceg és a hercegnő továbbra is a királyi család szeretett tagja.

Amikor tavaly január végén sussex hercege először beszélt nyilvánosan döntésük okairól, kissé talányosan, de szavait egyértelműen a sajtónak címezve úgy fogalmazott: miután édesanyja, Diana hercegnő meghalt, sokan az ő segítségére siettek és igyekeztek óvni őt, "ám a média erőteljes hatalom", és ő csak remélni tudja, hogy az egymásnak nyújtott kollektív támogatás még ennél is erősebbnek bizonyul.

1989. június 1-én készített felvétel a A Scilly szigeteken vakációzó Diana hercegnőről, Károly walesi hercegről és két fiúkról, Harry és Vilmos hercegről (Fotó: Nemzeti Fotótár/EPA/Ron Bell)

Harry herceg régóta nem titkolt, mély ellenszenvet táplál a sajtóval szemben. Őt és a brit királyi családot ugyanis a mai napig kísérti a Diana hercegnőt szó szerint élete utolsó pillanatáig üldöző fotóshad emléke.

Harry édesanyja 1997-ben, egy párizsi autószerencsétlenségben vesztette életét. Gépkocsiját végzetes útján is tucatnyi fotós üldözte motorkerékpáron, és többen közülük a roncsok között haldokló hercegnőről is közeli felvételeket készítettek.

Leginkább attól félek, hogy a történelem megismétli önmagát. Elvesztettem édesanyámat és most azt kell látnom, hogy feleségem is ugyanezen befolyásos erők áldozatává válik.