A legendás Norman Leart díjazzák az idei Golden Globe-díjátadón

 

Az úttörő tévés producer, forgatókönyvíró kapja az idei Carol Burnet-életműdíjat a jövő havi Golden Globe-on.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Norman Lear (@thenormanlear) által megosztott bejegyzés

A 98 éves tévés legenda lesz a harmadik, akit az elismeréssel kitüntetnek.

A Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szövetsége (HFPA), a Golden Globe-díjakat odaítélő szervezet 2018-ban alapította a tévés életműdíjat, amelyet az első díjazottról, Carol Burnett tévés személyiségről neveztek el.

Lear az 1970-es években az amerikai tévé képernyőket uraló számos amerikai tévés vígjátéksorozat, úgynevezett sitcom - köztük az All in the Family, a Maude vagy a One Day at a Time - alkotója. Munkáiban gyakran kerültek szóba olyan kérdések - egyebek mellett a rasszizmus vagy az abortusz -, amelyeket akkoriban ritkán érintettek a tévéműsorok.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Norman Lear (@thenormanlear) által megosztott bejegyzés

Azzal, hogy Lear a vitást témákat humorral közelítette meg, "olyan kulturális változást készített elő, amely lehetővé tette, hogy a tévéműsorok kulturális és politikai kérdésekre reagáljanak" - írta Ali Sar HFPA-elnök közleményében.

1980-ban távozott a televízióból, de 2017-ben producerként visszatért a One Day at a Time Netflixes bemutatásakor. A mai napig dolgozik, sorozatokat készít, Rita Moreno színésznőről alkotott dokumentumfilmje pedig a héten debütál a Sundance fesztiválon.

A Golden Globe Cecil B. DeMille-ről elnevezett filmes életműdíját Jane Fonda veheti át idén.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Norman Lear (@thenormanlear) által megosztott bejegyzés

A 78. Golden Globe-díjátadó gálát február 28-án rendezi meg a HFPA. A testület évente adja át díjait a tagság szavazatai alapján a legjobb filmes és televíziós produkcióknak, alkotóiknak és színészeiknek. Az idei díjesélyes jelöltek listáját február 3-án hozzák nyilvánosságra.