Golden Globe-díjat kap Jane Fonda

 

Kedden jelentették be a Cecil B. DeMille-életműdíj kitüntetettjének nevét.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Golden Globes (@goldenglobes) által megosztott bejegyzés

Jane Fonda kapja a februári Golden Globe-gálán a Cecil B. DeMille-életműdíjat - közölték kedden a ceremónia szervezői.

Jane Fonda az egyik legismertebb, nagy tiszteletnek örvendő amerikai színészcsalád tagja, az Oscar-díjas Henry Fonda lánya. Öccse, Peter Fonda és unokahúga, Bridget Fonda szintén színészek. A Klute és a hazatérés című filmekért Oscar-díjjal jutalmazott Jane Fonda színészi pályafutása mellett a női jogok élharcosaként is közismert, és aktivistaként is számos ügyet támogatott, egyebek mellett felszólalt a vietnámi és az iraki háború ellen.

A Cecil B. DeMille-díjat évente olyan személynek ítéli oda az újságírótestület, aki jelentős hatást gyakorol a szórakoztatóipar világára. A korábbi díjazottak között szerepel Tom Hanks, Jeff Bridges, Oprah Winfrey, Morgan Freeman, Meryl Streep, Barbra Streisand, Sidney Poitier és Lucille Ball.

 

Ali Sar, a HFPA elnöke közleményében hangsúlyozta, hogy miközben a színésznő pályafutása alatt elnyerte a legnagyobb elismeréseket, mindvégig elkötelezetten küzdött azokért a társadalmi ügyekért is, amelyekben változást akart elérni.

A 83 éves Jane Fonda a két Oscar-díj mellett öt Oscar-jelölést kapott, továbbá hét Golden Globe-díjjal is jutalmazták. 2014-ben megkapta az Amerikai Filmintézet (AFI) életműdíját, 2017-ben pedig a velencei filmfesztivál Arany Oroszlán-életműdját.

A színésznőt 2019-ben többször is őrizetbe vették, amikor részt vett a klímaváltozás elleni fellépést sürgető békés demonstrációkon a Capitoliumnál.

 

A 78. Golden Globe-díjátadó gálát február 28-án rendezi meg a Hollywoodban akkreditált külföldi újságírók szövetsége (HFPA). A testület évente adja át díjait a tagság szavazatai alapján a legjobb filmes és televíziós produkcióknak, alkotóiknak és színészeiknek. Az idei díjesélyes jelöltek listáját február 3-án hozzák nyilvánosságra.