Erzsébet királynő tíz karácsonyi hagyománya

 

Bár a szenteste a királyi családban is a családról szól, azért mindennek megvan a maga rendje és módja.

A hagyományoknak óriási szerepük van a brit királyi családban és mikor máskor ne ragaszkodnának hozzájuk, mint a karácsonyi ünnepekkor. Bár az idei év a koronavírus miatt rendhagyónak számít, és talán egy-két szokásról le kell mondania a királynőnek és családjának, azért vélhetően idén is a tradíciókon lesz a hangsúly.

 • Rengeteg karácsonyi üdvözlőkártyát küldenek ki
  Erzsébet királynő és Fülöp herceg 850 kézzel aláírt lapot küld el minden évben. Az pedig csak természetes, hogy minden királyi családi egységnek megvan a saját, egyéni kártyája.
 • A királynő a Harrods bevásárlóközpontban intézi el a nagybevásárlást
  A királynő már 94 éves, így valószínű már segítséggel indul el a körútra, de köztudott, hogy korábban élvezettel vásárolt be az áruházban szeretteinek karácsonyra.
 • A Buckingham-palota minden dolgozója kap ajándékot
  A személyzet tagjai minden év elején előre kiválaszthatják ajándékukat, mely vagy egy ajándékutalvány vagy egy könyvutalvány, mindig ez a hagyományos ajándék Erzsébet királynőtől és Fülöp hercegtől. Ahhoz, hogy a személyzet tagja kaphasson ajándékot, minimum egy éve kell, hogy a királyi udvarnál szolgáljon, az utalvány nagysága minden ott töltött év után emelkedik. Karácsony előtt egy héttel mindenki megkapja ajándékát a királynőtől.


 

 • A karácsonyt a Sandringham-i otthonukban töltik
  A királyi család hagyományosan a Sandringham-i birtokon tölti az ünnepeket a Buckingham-palota helyett. A vidéki kastély a család tulajdonában áll már 1862 óta, és tökéletes téli menedékhelyként szolgál a maga impozáns 24 hektárjával. Idén több évtizedes hagyomány törik meg, mivel a koronavírus miatt nem tartózkodhat együtt 6 személynél több az uralkodóval, így a hatalmas karácsonyi ünnepség is elmarad és a királyi pár a Windsori-kastélyben marad.
 • A karácsonyi utazáshoz királynő egy egész vasúti kocsit kibérel
  Erzsébet valójában egy menetrend szerinti járat kocsiját bérli ki minden évben, hogy férjével, Fülöp herceggel és a személyzettel háborítatlanul és kényelmesen utazhasson Londonból Sandringhambe, mely tradíció idén szintén kimarad.
 • A család további tagjai szenteste érkeznek meg
  Szigorú a menetrend azon rokonok számára, akik meghívást kaptak a királynő karácsonyára, nem lehet csak úgy beállítani. Minden család más időpontban érkezik, attól függően, hogy hol állnak a családi hierarchiában. A legfontosabb családtagok, mint Károly herceg például a legkésőbb érkeznek meg.
 • Két karácsonyfát állítanak
  A királyi családnak természetesen van egy hatalmas igazi fenyőfája, illetve egy régi ezüst műfenyője is, amit az étkezőben állítanak fel. Bár már 30 éves, de Erzsébet ragaszkodik hozzá.
 • A családtagok partnerei csak akkor kapnak meghívást, ha már megvolt az esküvő
  Ez alól kivétel Meghan Markle volt először kivétel három évvel ezelőtt, aki Harry menyasszonyaként kapott meghívást Sandringhambe. Korábban még Kate Middletont sem invitálták meg, míg aztán 2011-ben hozzá nem ment Vilmos herceghez. Harry herceg megkérte a királynőt, hogy tegyenek kivételt és hívják meg jegyesét a családi ünnepségre, hiszen Meghan családja nagyon távol van. A királynő örömmel tett a kérésnek eleget.
 • Az egész család együtt díszíti a fát
  Csak miután mindenki megérkezett december 24-én a vidéki kastélyba, akkor kezdenek neki a karácsonyfák feldíszítéséhez, természetesen a család legkisebbjeivel.
 • Vilmos herceg és Harry herceg minden évben egymás ellen játszik egy helyi futballmérkőzésen
  A két herceg hagyományosan a helyiekkel és a személyzettel együtt lép pályára, és persze mindig egymás ellen játszanak. Általában a kedvenc csapatuk zoknijában állnak ki, Vilmos Aston Villa szurkoló, Harry pedig Arsenal drukker.