×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Milliókat kérnek a párizsi Eiffel-torony egy darabjáért

 

Kalapács alá kerül a látványosság lebontott lépcsőjének egy része, melyért mélyen a zsebébe kell nyúlnia a leendő tulajdonosnak.

Újból elárvereznek decemberben egy darabot a párizsi Eiffel-torony eredeti, 1889-es csigalépcsőjéből, amelyet 1983-ban lebontottak és 24 darabra vágva múzeumoknak ajándékoztak vagy árverésen eladtak.

A csaknem három méter magas lépcsőszelvényt december 1-jén bocsátja áruba az Artcurial aukciósház, amely 30 és 40 ezer euró közötti leütési árral számol. A lépcsődarab az első és a második szintet összekötő feljáróból származik. A csigalépcső egy másik darabját 2016-ban félmillió euróért árverezte el az Artcurial.

Az eredeti, 1889-ből származó csigalépcsőt 1983-ban bontották le, amikor liftet szereltek be a toronyba. A 24 részre vágott lépcsőből egyetlen maradt az Eiffel-toronyban, az 58 méter magasan lévő első emeleten. Három lépcsődarabot franciaországi múzeumoknak adományoztak, egyet-egyet a párizsi Orsay- és a La Villette-múzeumnak, egyet pedig nancy-i Vastörténeti Múzeumnak.

A lépcső többi része árverésen kelt el és szétszóródott a nagyvilágban, így megtalálható az Eiffel-torony egy-egy kicsiny darabja például a kaliforniai Disneylandben, a New York-i Szabadság-szobor közelében vagy Jamanasi japán városban.

A lépcsődarab a külföldi magángyűjtők egyikétől származik.