Már tíz éve nincs köztünk a magyar származására mindig büszke Tony Curtis

 

A színész egyszer azt mondta, neki minden magyar ember a rokona.

Már tíz éve annak, hogy Tony Crutis 85 évesen elhunyt. A sztárra a mai napig is mindenki úgy emlékszik, hogy büszke volt magyar származására.

Tony Curtis 1955-ben (Fotó: Getty Images)


Tony Curtis (születési nevén Schwartz Bernát) 1925. június 3-án született New Yorkban. Apja, Schwartz Manó (Emanuel Schwartz) és édesanyja, Klein Ilona (Helen Schwartz) Mátészalkáról emigráltak New Yorkba.

A jó kiállású sztár tehetségét először A siker édes illata című 1957-ben készült drámában csillogtatta meg. Ebből az időszakból valók olyan emlékezetes filmjei, mint a Van, aki forrón szereti című vígjáték, amelyben Marilyn Monroe-val és Jack Lemmonnal játszott, A megbilincseltek, amelyért 1959-ben Oscar-díjra jelölték vagy a Spartacus. Ezekben az években nyerte el kétszer is a legkedveltebb férfi filmsztár kategóriában a Golden Globe-díjak között adományozott Henrietta-díjat.

Tony Curtis és Marilyn Monroe  (Fotó: Getty Images)

Híres filmszerepei között emlegették a Houdinit, a Trapézt, A bostoni fojtogatót vagy Az utolsó filmcézárt. Curtis több mint 140 produkcióban szerepelt a kalandfilmektől a romantikus vígjátékokon át a drámákig.

Magyar hangját számos alkalommal a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész Sztankay István (1936–2014) adta, aki Curtis filmjeinek mintegy 70 százalékát szinkronizálta. A legnagyobb népszerűségnek ezek közül talán a Minden lében két kanál (The Persuaders) című angol televíziós krimivígjáték-sorozat örvendett, amely 1971-1972-ben készült. Sztankay kétszer személyesen is találkozott Curtisszel, először 2003 októberében, majd hat évvel később is, amikor mindketten részt vettek a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon tartott sajtótájékoztatón.


A magyar származású amerikai színész, Tony Curtis - aki Magyarországot népszerűsítő reklámfilmek forgatására érkezett Budapestre - jótékonysági estélyt adott, a budapesti Pikler Intézet támogatására, a Van, aki forrón szereti címû, 1959-es vígjáték vetítésén az Uránia Nemzeti Filmszínházban (Fotó: MTI/Nándorfi Máté)

Tony Curtis többször is járt Magyarországon, egy ízben Mátészalkára is ellátogatott, büszke volt származására. A filmsztárt 1996-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjével tüntették ki. 2008-ban azzal keltett feltűnést, hogy elvállalta a Magyar Turizmus Zrt. hazánkat népszerűsítő, az amerikai piacra szánt reklámfilmjeinek főszerepét. Utoljára 2009 áprilisában járt Magyarországon, amikor a könyvfesztiválon bemutatta Hollywood hercege című önéletrajzát és festményeit.

Curtis 1998-ban életre hívta az Emmanuel Alapítványt, melynek tiszteletbeli elnöke lett. Ez a szervezet magyarországi zsinagógák és zsidó temetők helyreállítását és megőrzését tűzte ki céljául.

„Tony egyszer azt mondta, hogy minden magyar a rokona, hiszen ő is magyar. Csodálatra méltó, amikor valaki, ha elérte a legnagyobb hírnevet, még mindig örömmel gondol gyökereire” – írta Réthelyi Miklós, az egykori nemzeti erőforrások minisztere levelében, melyet Tony Curtis lánya, Jamie Lee Curtis kapott meg apja temetésén.

A színészlegendát utolsó útjára három magyar emléktárgy is elkísérte: egy a Dohány utcai zsinagógából, egy édesapja szabószerszámai közül és a magyar kormány kitüntetése.