Meddig halaszthatók a filmpremierek a járvány után?

 

Az elmúlt időkben leginkább a Christopher Nolan-féle Tenet, valamint a Mulan megfilmesítése jelentette a két legnevesebb filmes premier elhalasztását, előbbi kétszer, utóbbi már háromszor került át új időpontra.

A Mulna című Disney film 2020. augusztus 21-én debütál az amerikai mozikban (Fotó: Forum Hungary)

Rebecca Rubin, a Variety újságírója annak próbált utánajárni, meddig feszíthető ez a kényes helyzet.

Iparági szereplőkkel beszélgetve megállapította, hogy a jól termelő kasszasikereknél sem mindegy, mennyi pénzt dobnak ki marketingre. Ide tartozik minden a tv-reklámoktól az internetes hirdetéseken át az óriásplakátokig. Ha egy film marketingköltsége kezdi elérni az ötmillió dollárt, az már egy olyan összeg, aminél elkezdenek vakarózni a filmstúdiónál, és indulhat az aggodalom.

Általában hat héttel a premier előtt szokták megindítani a folyamatokat, azonban a koronavírus-járvány most egy elnyújtott marketingkampányt idézett elő olyan filmeknél, mint a fent említett Tenet vagy a Mulan.

Senkinek sem jó a dolog. A stúdió költi a pénzt a majdnem semmire, a még ki nem nyitott mozi pedig szintén nem tud bevételt termelni. Egymásra vannak utalva.

És ha minden helyre is áll egyszer, akkor még nem beszéltünk az átlagos mozilátogató azon félelméről, hogy mennyire fog újra szívesen emberek közé menni...

Címlapfotó: részlet a Tenet c. filmből, forrás youtube.