×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Harmincéves a Vissza a jövőbe III.

 

Bár a harmadik rész volt a legkevésbé sikeres, de így is visszahozta az árát.

Michael J. Fox nyilvánvaló berobbanása mellett Robert Zemeckis is ezzel a filmmel alapozott meg mindent rendezői karrierjében. Bár egy évvel a legendás Vissza a jövőbe első része előtt a Smaragd románcával már magára irányította a figyelmet, kiváltképp a 20th Century Fox befektetett összegének megnyolcszorozása miatt, de egyértelműen a ’85-ös sci-fi trilógia hozta meg neki a világhírnevet.

A Universal Pictures Home Entertainment által 2015. október 21-én közreadott kép a Vissza a jövőbe című filmtrilógia első, 1985-ben forgatott részének két főszereplőjéről, a Dr. Emmet Brownt alakító Christopher Lloyd amerikai (b) és Marty McFly-t játszó Michael J. Fox kanadai színészekről. (MTI/AP/Universal Pictures Home Entertainment)

Míg az első rész 19 millió dollárra 388, a második 40 millióra 335, valamint a harmadik epizód 40-re 246 millió dollárt hozott, mindenki jól láthatja, hogy a befektetett 100 millió dollár közel 1 milliárdot termelt vissza. Zemeckis ezzel egy aranytojást tojó tyúkkal vált Marty és a Doki kalandjaival a Universal számára.

A harmadik rész arányaiban a legkevésbé sikeres, de mindenkinek ilyen sikertelenséget kívánunk! Látható, hogy az 1985-ös első rész után éveket ültek a forgatókönyveken, hogy a két folytatást lényegében két év alatt, 1989-ben és 1990-ben mozikba is küldhessék. Az első rész után Fox szerepelt egy méltatlanul nem ismert fergeteges vígjátékban, a Dupla vagy semmiben, majd a vadnyugatos epizód után még dobbantott egyet Doc Hollywoodként. Ezután 30 évesen diagnosztizálták Pakinson-kórral, de nem hagyta abba a munkát.

A Szenzációs recepciós és a Támad a Mars! még valamennyire nyomott hagyott a nézőkben, de a 162 cm magas színészt elkerülték később a korábbihoz hasonló sikerek. Becsülettel küzdött és küzd ma is betegségével.

Aztán sorozatokban lelt otthonra még akkoriban, amikor a sorozatok nem csillogtak ennyire magas presztízsű fényben, a Kerge város és a Férjem védelmében összesen 129 epizódjában volt látható.

Tekintve, hogy minden zseniális első film után következő folytatások nyomukba sem érnek a kezdő ötletnek és megvalósításnak, a Vissza a jövőbe mindkét folytatása kifejezetten korrektnek tekinthető, és ma is kiállják az idő próbáját.