Tizenegy jelöléssel tarolt a Joker – bejelentették az Oscar-jelölteket

 

Idén magyar jelöltért nem izgulhatunk a február 9-i gálán.

Todd Philips Joker című filmje kapta a legtöbb, 11 Oscar-jelölést, Martin Scorsese Az ír című maffiaeposza, Sam Mendes 1917 című első világháborús alkotása és Quentin Tarantino Volt egyszer egy Hollywood című filmje 10-10 kategóriában esélyes a díjra. Az amerikai filmakdémia hétfőn jelentette be 24 kategóriában Oscar-jelöléseit Los Angelesben.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

The Academy (@theacademy) által megosztott bejegyzés,

A jelöléseket élőben közvetítették az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia új múzeumából. A jelöltek névsorát Issa Rae és John Cho olvasta fel.

A legjobb film mezőnyébe kilenc produkció jutott be az akadémia tagjainak szavazatai alapján: Az aszfalt királyai, Az ír, a Jojo nyuszi, a Joker, a Kisasszonyok, a Házassági történet, az 1917, a Volt egyszer egy Hollywood és a dél-koreai Élősködők című film.

A legjobb nemzetközi film kategória jelöltjei közé került a lengyel Corpus Christi, az észak-macedón Mézkirálynő, a francia A nyomorultak, a spanyol Fájdalom és dicsőség és a dél-koreai Élősködők. Az Akik maradtak című magyar film nem kapott jelölést. Az Élősködők a legjobb film és a legjobb nemzetközi film mezőnyben is Oscar-díjat kaphat.

A Netflix streamin góriás filmjei 24 jelölést gyűjtöttek, köztük kettőt a legjobb film mezőnyben a Házassági történet és Az ír révén.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

ELLE Indonesia Magazine (@elleindonesia) által megosztott bejegyzés,

A legjobb színésznő kategóriában Cynthia Erivo (Harriet), Scarlett Johansson (Házassági történet), Saoirse Ronan (Kisasszonyok), Charlize Theron (Botrány) és a Judy Garlandot alakító Renée Zellweger (Judy) lett Oscar-jelölt.

A színészek közül Antonio Banderas (Fájdalom és dicsőség), Leonardo DiCaprio (Volt egyszer egy Hollywood), Adam Driver (Házassági történet), Jonathan Pryce (A két pápa) vagy Joaquin Phoenix, a Joker sztárja kaphatja meg az Oscart.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Vanity Fair (@vanityfair) által megosztott bejegyzés,

A női mellékszereplők mezőnyéből Kathy Bates (Richard Jewell), Laura Dern (Házassági történet), Scarlett Johansson (Jojo nyuszi), Florence Pugh (Kisasszonyok) és a Botrányban szereplő Margot Robbie került a jelöltek közé.

A férfi mellékszereplők kategóriában Tom Hanks (A Beautiful Day in the Neighborhood), A két pápában látható Anthony Hopkins és a Volt egyszer egy Hollywoodban játszó Brad Pitt, valamint Az ír két színésze, Joe Pesci és Al Pacino kaphat Oscart.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Toy Story 4 (@toystory) által megosztott bejegyzés,

Idén ismét nem jelöltek nőt a legjobb rendező kategóriában, amelynek mezőnyében Bong Dzsun Ho (Élősködők), Sam Mendes (1917), Todd Phillips (Joker), Martin Scorsese (Az ír) és Quentin Tarantino (Volt egyszer egy Hollywood) jutott a díj közelébe.

A legjobb egész estés animációs filmek Oscar-jelöltjei közé az Így neveld a sárkányodat 3, a Toy Story 4, a Keresem a testem, a Klaus – A karácsony titkos története, és A hiányzó láncszem került be.

Az ötszörös Oscar-díjas John Williams a Star Wars: Skywalker kora című film zenéjéért idén már az 52. jelölését kapta az amerikai filmakadémiától.

A 92. Oscar-díj-átadó gálát február 9-én rendezik meg a Los Angeles-i Dolby Színházban.