Megküzdöttek a rajongók Kurt Cobain legendás kardigánjáért

 

A zenetörténet leghíresebb pulóvere rekordáron kelt el.

A néhai Kurt Cobain legendás kardigánja, amelyet 1993-ban viselt az MTV Unplugged koncertjén, 334 ezer dollárért kelt el egy New York-i árverésen.

A sötét foltokkal szennyezett, cigarettacsikkek által lyuggatott, olajzöld kardigánt Cobain fellépése óta soha nem mosták ki. Eladója, Garrett Keltjian, a Forty7 Motorsports cég tulajdonosa négy éve vásárolta 137 ezer dollárért.

A New York-i Hard Rock Cafeban rendezett kétnapos rocktörténeti árverés szervezője, a Juliens Aukciósház “a zenetörténet egyik leghíresebb pulóverének” nevezte Cobain ruhadarabját. “Ez a kardigán az általa valaha hordott öltözék Szent Grálja” – hangoztatta Dareen Julien, az aukciósház vezetője.

Az MTV zenei csatorna 1989-ben kezdte el Unplugged koncertsorozatát. Cobain koncertjét a Nirvanával alig hat hónappal az előtt vette fel, hogy a zenész 27 évesen öngyilkosságot követett el. A koncertet már posztumusz sugározták.

Cobain balkezes Fender Mustang gitárja szintén az árverés tételei között volt, egy gyűjtő 340 ezer dollárt fizetett a hangszerért. (1 dollár=297 forint)