Gera Marina lehet az első nemzetközi Emmy-díjjal jutalmazott magyar színésznő

 

A gálán azonban nem csak neki, de Bergendy Péter Trezor című filmjéért is szoríthat a magyar közönség.

Idén november 25-én adják át a nemzetközi Emmy-díjakat, a legjobb színésznő kategóriában pedig magyar színésznőért szoríthatunk. Gera Marinát is jelölték a tévéfilmek Oscárjának számító filmes elismerésre. Azonban nem ez az egyetlen magyar érdekeltség, Bergendy Péter Trezor című filmje a legjobb tévéfilm/minisorozat kategóriájában versenyez. A díjátadó történetében ezek az első magyar jelölések.

“Óriási elismerés ez az alkotóknak, a magyar filmnek és a Mecenatúra Programnak egyaránt” – idézi a közlemény Kollarik Tamást, a Magyar Mecenatúra Program vezetőjét.

Szász Attila Örök tél című alkotása, melynek a tehetséges magyar színésznő a női főszereplője, tavaly ősszel kezdte meg menetelését a nemzetközi elismerés felé. Azóta, hogy megnyerte a legjobb európai tévéfilmnek járó díjat a Prix Europa filmes és tévés seregszemlén Berlinben, számos gálán söpört be elismerést.

Szász Attila rendező és Köbli Norbert forgatókönyvíró filmje, amelyet a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján, tavaly februárban mutatott be a Duna Televízió, az 1944-ben a Szovjetunióba deportált sváb magyarok történetét dolgozza fel.

Mindkét filmet a Szupermodern Filmstúdió gyártotta, az Örök tél című filmet a Gulág Emlékbizottság, a Trezort a Magyar Média Mecenatúra Program támogatta.