A film, ami megelőzte a korát – már húszéves a Mátrix

 

A filmtörténet egyik ikonikus alkotásává nőtte ki magát.

Manapság már palotaforradalom lenne belőle, de 1999-ben még teljesen szokványos dolog volt, hogy csaknem fél évvel később érkezett a magyar mozikba egy alkotás az amerikai bemutatóját követően. A Wachowski testvérek filmjével, a Mátrixszal is ez történt, mely március 31-én volt éppen 20 éves.

Carrie-Anne, Moss Laurence Fishburne, és Keanu Reeves a Mátrixban (Fotó: Getty Images/Archive Photos/Stringer)

Carrie-Anne, Moss Laurence Fishburne, és Keanu Reeves a Mátrixban (Fotó: Getty Images/Archive Photos/Stringer)

„Nagyon menő film, de elmondaná valaki, miről szól?” Ez a legjellemzőbb instant értékelése mind a mai napig a filmnek, beleértve a korabeli és a mai időszakot is olyan esetben, amikor valaki először látja. Igen, manapság is menőnek tartott film a Mátrix, első megnézésre.

Nemcsak a disztópikus film mondanivalója, vagyis az örök kérdés, hogy a valóságban létezünk-e vagy csak egy szimulált világ foglyai vagyunk, hanem az akkori korszakalkotó látvány is hozzásegítette a Mátrixot a kult státusz eléréséhez, és tegyük hozzá, ehhez nem kellett az elmúlt húsz év, bőven elég volt egy is. A Mátrix ugyanis kimagaslóan felette állt az akkori termésnek, holott nem volt gyenge év az 1999-es az Amerikai szépséggel, a Halálsoronnal vagy éppen a Hatodik érzékkel.

via GIPHY

Keanu Reeves már sztárnak számított, Laurence Fishburne elismert színész volt, Carrie-Anne Moss pedig szinte ismeretlen, mégis mindenkinek akkorát dobott a karrierjén ez a sötét hangulatú, kegyetlen sci-fi, hogy azt igazán nem gondolta volna senki a forgatás alatt.

A 63 millió dolláros összköltségű film legalább a nyolcszorosát hozta vissza a pénztáraknál, és akkor még nem beszéltünk az egyéb reklám jellegű bevételekről. A Mátrixon egy egész nemzedék nőtt fel, és mai napig nem avítt film, látványában megelőzte a korát.