Baleset

Egy idős nő meghalt a Balatoni úton történt balesetben

Huszonhét magyar békefenntartó sérült meg a koszovói összecsapásokban, tizenketten már Budapesten vannak

Tizenkét magyar katonát szállított haza a honvédség repülőgépe Koszovóból, miután hétfőn megsebesültek a zvecani összecsapásokban. A magyarok a NATO-irányítású KFOR békefenntartó missziójában teljesítettek szolgálatot, amikor kivezényelték őket az utcára, mert zavargások törtek ki a helyi albánok és szerbek között. A tüntetők azonban őket is megtámadták, összesen huszonhét magyar sérült meg. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter azt mondta: a magyar katonák ismét helytálltak és hősiesen teljesítették kötelességüket.

Üveggel dobál a tömeg!” – így figyelmeztette társait egy magyar katona Zvecan belvárosában hétfő délután. „Begyújtottak egy fáklyát!” – kiáltotta nem sokkal később egy társa, ugyanis az erőszakos tüntetők már pirotechnikai eszközökkel is megtámadták a katonákat. De a békefenntartók végig kitartottak.

Kapcsolódó tartalom

A NATO-irányítású KFOR alakulatait azért vezényelték a helyszínre, hogy feloszlassák a feldühödött, agresszív tömeget. Ehhez a parancs értelmében könnygázt és villanógránátot is használniuk kellett.

A szerb tüntetők egy része ezután rontott rá a békefenntartókra. Botokkal ütötték, és kövekkel, üvegekkel dobálták őket. Autókat is felgyújtottak, illetve ablakokat is betörtek.

Gyakorlatilag közelharc alakult ki a tömeg és a katonák között.

Kapcsolódó tartalom

A gép kedden délután érkezett haza és landolt a Liszt Ferenc repülőtéren – fedélzetén a sebesültekkel. A hazaérkezőket Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter fogadta.

Kapcsolódó tartalom

Huszonhét honvéd sérült meg a zvecani összecsapásban, a most hazaérkezett tizenkét sebesültet a Honvédkórházban látják el – közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf. A honvédelmi miniszter – miután beszélt a katonákkal – azt mondta: az incidens hosszú és erőteljes volt, a magyar honvédek pedig sérüléseik ellenére is teljesítették a feladatot.

Büszke vagyok arra, ahogy a magyar katonák bizonyították rátermettségüket,

bizonyíthatták azt, hogy bízhatunk bennük, számíthatunk rájuk, bizonyíthatták és bizonyították azt, hogy rendületlenül helytállnak, bármilyen feladat elé kerülnek külföldön vagy itthon. Hála istennek, mindenkinek, a súlyosabb sérülteknek is stabil az állapota” – fogalmazott.

A kiválóan teljesítő magyar katonák helytállását a köztársasági elnök is megköszönte. Novák Katalin egyben mihamarabbi gyógyulást kívánt a szolgálatteljesítés közben megsérült honvédeknek.

Kapcsolódó tartalom

Magyarország nemzetbiztonsági érdeke, hogy a Nyugat-Balkánon béke és nyugalom legyen, ezért teljesítenek magyar katonák szolgálatot a NATO- és EU-missziókban – közölte a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter leszögezte: a magyar katonák kiemelkedően helytálltak, és büszkék lehetünk rájuk.

Az olasz–amerikai parancsnokság alatt végrehajtott műveletben a magyar katonák a kapott parancsoknak megfelelően jártak el, a feladataikat a kapott parancsoknak megfelelően látták el, ezért azt gondolom, hogy joggal mondhatjuk, hogy ők helytálltak, és joggal lehetünk rájuk büszkék” – emelte ki.

A NATO parancsnoksága alatt működő koszovói nemzetközi békefenntartó misszióban jelenleg 27 ország vesz részt. Az Egyesült Államok és Olaszország után a legnagyobb szerepet Magyarország vállalja, ugyanis 469 magyar katona teljesít szolgálatot a KFOR-misszióban.

Kiemelt kép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Kajári Ferenc vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese, a KFOR volt parancsnoka a Koszovóban megsérült katonákat hazaszállító repülőgép landolását követően a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2023. május 30-án (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Ajánljuk még