Rendkívüli

Moszkva reagált Andrzej Duda atomfegyverekkel kapcsolatos kijelentésére

Kijev üdvözölte az Ukrajnának megszavazott amerikai segélycsomagot, Moszkva szerint azonban ez csak meghosszabbítja a háborút

| Szerző: hirado.hu
Hónapokig tartó vita után az amerikai képviselőház megszavazta az Ukrajnának szánt segélycsomagot. A javaslat holnap kerül a szenátus elé. Ezzel létrehoznak egy 60 milliárd dolláros – átszámítva 22 ezer milliárd forintos – segélyalapot Ukrajna fegyveres támogatásához. Kijev üdvözölte a döntést, Moszkva szerint azonban ez csak hosszabbítja a konfliktust.

A képviselők 311 igen és 112 nem szavazat mellett fogadták el az Ukrajnának küldendő fegyvertámogatási pénz megszavazását. A szavazás után sokan ukrán zászlókat lengetve ünnepeltek.

Joe Biden elnök történelmi jelentőségűnek nevezte Amerika Ukrajna melletti kiállását. A demokrata többségű szenátus kedden várhatóan jóváhagyja a tervezetet, amely ezután az elnök aláírásával törvénnyé is válhat.

A javaslatot ugyanakkor a republikánus képviselők többsége most is elutasította. Sokan ugyanis nem értenek egyet azzal, hogy a

rekordméretű amerikai államadósság ellenére 22 ezer milliárd forintnak megfelelő háborús segéllyel támogassák Ukrajnát.

Kapcsolódó tartalom

Kijev azonban örül.

„A megszavazott támogatás esélyt ad Ukrajnának, hogy győzzön a háborúban” – mondta az ukrán elnök az amerikai NBC hírtelevíziónak. Volodimir Zelenszkij arra szólította fel a szenátust, hogy mielőbb szavazza meg a 60 milliárd dolláros segélyt.

„Akkor lesz esélyünk a győzelemre, ha Ukrajna valóban megkapja azokat a fegyvereket, amelyekre nagy szüksége van. Ezt a támogatást pedig nem szabad csak úgy szétosztani mindenfelé, hanem kézzelfogható fegyverrendszerekre kell fordítani” – fogalmazott Zelenszkij.

Az ukrán hadvezetés arra számít, hogy az orosz csapatok hónapokon belül több frontszakaszon is újabb offenzívát indítanak. A támogatást ezért a szárazföldi csapatok és a légvédelem megerősítésére fordítanák.

Kapcsolódó tartalom

Moszkva szerint Ukrajna további fegyveres támogatása csak elnyújtja a konfliktust, de nem változtathatja meg a háború kimenetelét. Az orosz külügy közölte:

a nyugati fegyverszállítmányok nem Ukrajna függetlenségét, hanem a kijevi kormány hatalmon maradását szolgálják.

Az európai vezetők üdvözölték Washington támogatását – írja a Politico. A lap úgy tudja, hogy az uniós külügyminiszterek hétfői luxemburgi tanácsán Ukrajna további támogatása lesz a fő téma. A lap szerint a nyugat-európai politikusok is versenybe szállnának Amerikával. A svéd külügyminiszter például azt nyilatkozta: „nekünk is teljesítenünk kell a házi feladatunkat”. Ezzel a svéd politikus arra utalt: Európának is növelnie kell a fegyverek és a lőszerek szállítását Ukrajnába.

Kiemelt kép: MTI/EPA

Ajánljuk még