Fontos

Jeruzsálemből jelentjük: Izraelben az emberek az óvóhelyeken ülve, a tévében figyelték, ahogy a Vaskupola elhárítja az iráni csapásokat

A migrációs hátterű családegyesítések kihívást jelentenek az ausztriai iskoláknak

| Szerző: hirado.hu
Ausztriában az elmúlt években jelentősen emelkedett azok száma, akik menedékjogot kaptak és szeretnék magukkal hozni családtagjaikat is. Az eddigi családegyesítések is kihívást jelentenek, különösen a helyi iskolákban, amelyek túlzsúfolttá váltak.

Cziráki Viktória Fertőfélegyházáról jelentkezett a részletekkel. A tudósító elmondta, hogy 2024 januárjában 845 darab menedékkérelmet regisztráltak a hatóságok, ami növekvő tendenciáról árulkodik, hiszen 2023-ban ebben az időszakban 421, 2022 januárjában pedig 310 darab menedékkérelmet regisztráltak.

„A többség egyébként továbbra is Szíriából, Afganisztánból, illetve különböző afrikai országokból érkezik”

– hangsúlyozta Cziráki Viktória. Hozzátette: emelkedő tendenciát mutat az Ukrajnából érkező menedékérők száma is.

A legtöbb kérelem már a családegyesítésre vonatkozik.

Kapcsolódó tartalom

Mint mondta, aki már Ausztriában jogszerűen tartózkodik bevándorlóként, annak joga van a családegyesítésre. Sokan azonban nagy családdal rendelkeznek, így a folyamat kezelése, hatalmas kihívást jelent a hatóságoknak.

2023 januárjától 2024 februárjáig több mint 4000 kis- és fiatalkorú érkezett ilyen módon Ausztriába, s ez szám havonta 400 fővel emelkedik.

A legtöbben Bécsbe érkeznek. Nagyon sok bécsi állami iskola elérte teljesítőképessége határait. Ezért 2024 szeptemberétől öt iskolának a sportpályáján vagy az udvarán terveznek létrehozni mobilkonténereket a helyszűkösség miatt. 14 millió eurót különített el erre a város önkormányzata, így 84 új osztályt tudnak elindítani. Azonban a folyamatosan erősödő migrációs nyomás miatt, ez is csak átmeneti megoldás lesz.

Christoph Wiederkehr oktatási tanácsnok nem elégedett a helyzettel, hiszen a többi tartományhoz képest Bécs viseli a nehézségek nagy részét, ezért országos megoldást sürget.

Kiemelt kép illusztráció: Szlovén rendőrök kíséretében bevándorlók érkeznek Szlovéniából az ausztriai Spielfeld egykori határállomására 2015. október 17-én, miután Magyarország éjfélkor lezárta a Horvátországgal közös zöldhatárt a migránsok előtt (Fotó: MTI/EPA/Erwin Scheriau)

Ajánljuk még