Aktuális

A Hezbollah közölte, hogy többtucatnyi rakétát lőtt ki izraeli állásokra

Súlyosbodik a háborús helyzet, Európában egyre többen látják, hogy békére van szükség

| Szerző: hirado.hu
Háborús készülődés zajlik a világban, amiből nagyon könnyen lehet világháború – mondta az M1-en a Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója. Menczer Tamás úgy fogalmazott: a helyzet nagyon súlyos, ami ellen a kormánynak küzdenie kell. Hangsúlyozta: az európai emberek közül is egyre többen látják azt, hogy békére van szükség, a konfliktusnak ugyanis nincs megoldása a csatatéren.

Európai vezetők gyűltek össze csütörtökön a Három tenger kezdeményezés csúcstalálkozón Vilniusban. A konferencián az ukrán elnök is részt vett, aki ismét arról beszélt: országának további nyugati katonai segítségre van szüksége.

„Fejlesztjük a légvédelmi pajzsunkat, és természetesen erről is egyeztetünk, mert nagyon fontos számunkra. Ez napjaink legnagyobb kihívása” – fogalmazott Volodimir Zelenszkij, aki hozzátette: nemzetközi támogatásra van szükség ahhoz, hogy legyőzzék az orosz terrort.

Ukrajna katonai támogatása a múlt heti NATO tanácsülés fő témája volt. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár egy 100 milliárd dolláros, 5 évre szóló alapot is javasolt Ukrajnának.

Kapcsolódó tartalom

„Aggasztó, hogy a NATO irányt váltott és arra készül, hogy Ukrajna oldalán bevonódik a háborúba” – mondta a miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a csütörtöki Kormányinfón. Gulyás Gergely kiemelte, a NATO eddig a harmadik világháború veszélyére hivatkozva elutasított bármilyen beavatkozást,

mára azonban annyira megváltozott a védelmi szövetség álláspontja, hogy külön erre a célra létrehozott alapból finanszírozná a fegyverszállítást.

Gulyás szerint „ezzel akarják segíteni közvetlenül a katonai kiképzést, koordinálni a fegyverszállításokat, és ráadásul itt az a határ, ami eddig éles volt, hogy Ukrajna területére NATO-tagállamok katonái nem lépnek be, ez is nap mint nap mosódik el.”

Gulyás Gergely ezzel a francia elnök szavaira utalt. Emmanuel Macron ugyanis februárban bejelentette: nem szabad kizárni, hogy nyugati csapatokat küldjenek harcolni Ukrajnába.

Később nyilatkozatát többször is megerősítette, majd gyávának nevezte azokat, akik ezzel nem értenek egyet.

„Most akkor ez a mi háborúnk vagy sem? Talán el kéne fordulnunk, hogy az események maguktól lejátszódjanak? Én nem hiszem. Európa fenyegetéssel áll szemben” – fogalmazott Macron.

Kapcsolódó tartalom

„Európában háborús pszichózis uralkodik” – mondta a Batthyány Lajos Alapítvány szakmai programvezetője az M1-en. Pócza István  kifejtette: először úgy tűnt, hogy Macron egyedül marad a kijelentésével Európában, csakhogy ezután az uniós vezetők nyilatkozatai is

egyre inkább közelítettek a francia elnökéhez.

Pócza szerint „a NATO esetében nagyon komoly eszközök vannak, amik nagyon komoly veszélyt jelenthetnek, és ha ott valaki túlgondolja a helyzetet, rosszul méri fel a szituációt, rossz stratégiát követ, akkor annak nagyon komoly gyakorlati következményei lehetnek, éppen ezért nem mindegy, hogy a két szervezet hogyan kommunikál. Aggasztó, hogy a NATO esetében az látszik, hogy a kommunikáció egyre inkább egy háborús hangulatba kezd átcsapni.”

„Háborús készülődés zajlik a világban, amiből nagyon könnyen lehet világháború” – mondta a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója. Menczer Tamás úgy fogalmazott: a helyzet nagyon súlyos, ami ellen a kormánynak küzdenie kell.

Kapcsolódó tartalom

„A kormány tagjai minden megbeszélésen küzdenek azért, hogy a magyar békepárti álláspontot meg tudják védeni, fenn tudják tartani. De június 9-e ebből a szempontból is rendkívüli fontosságú és sorsfordító, hogy békepárti emberek kerüljenek Brüsszelbe és az EP-be” – hangsúlyozta a politikus.

Menczer hozzátette: az európai emberek közül egyre többen látják azt, hogy békére van szükség, a konfliktusnak ugyanis nincs megoldása a csatatéren. A magyar kormány éppen ezért hangsúlyozza folyamatosan, hogy

azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség.

Kiemelt kép: MTI

Ajánljuk még