Aktuális

Többen meghaltak egy helikopter-balesetben

Orbán Viktor: A migrációs paktum egy újabb szög az EU koporsójában

| Szerző: hirado.hu
A migrációs paktum egy újabb szög az EU koporsójában – így reagált a magyar miniszterelnök arra, hogy szerda este az Európai Parlament elfogadta a migrációs és menekültügyi csomagot. Ez arra kötelezné a tagállamokat, hogy befogadják az illegális bevándorlókat, vagy ha ezt nem teszik, akkor 8 millió forintnak megfelelő eurót fizessenek minden elutasított migráns után. Orbán Viktor ismét megerősítette: Magyarország soha nem fog engedni a migrációs őrületnek.

Óriási eredmény Európa számára – így értékelte Ursula von der Leyen a migrációs paktum elfogadását. Az Európai Bizottság elnöke szerint a törvénycsomagnak köszönhetően biztonságosabbá válnak az európai határok és nagyobb szolidaritásban részesülnek a migrációnak leginkább kitett tagállamok.

Szerdán fogadta el az Európai Parlament az EU új migrációs és menekültügyi paktumát.

A tíz nagyobb részből álló törvénycsomagról egyesével szavaztak a képviselők, volt több olyan rész is, amelyet a baloldali többségű EP éppen hogy megszavazott. Az új csomag része a migránsok szétosztásán alapuló kötelező szolidaritás. Ez azt jelenti, ha egy tagállam az Európai Bizottság előírása ellenére sem akar migránst befogadni, akkor bevándorlóként 20 000 eurót, vagyis csaknem 8 millió forintot kell fizetnie.

A migrációs paktum egy újabb szög az EU koporsójában – írta közösségi oldalán Orbán Viktor.

A miniszterelnök hozzátette:

„Az egység halott, a biztonságos határok nincsenek többé. Magyarország soha nem fog engedni a migrációs őrületnek! Változásra van szükség Brüsszelben, hogy megállítsuk a migrációt” – hangsúlyozta a kormányfő.

„Az illegális tömeges migráció a társadalom széteséséhez vezet, lerombolja az európai normákat és tönkreteszi a közbiztonságot”

– emelte ki az EP ülésén Hidvéghi Balázs. A FIDESZ európai parlamenti képviselője szerint ez a vita valójában soha nem a menekültek megsegítéséről szólt, hiszen a bajbajutottakon mindenki segíteni akar.

Kapcsolódó tartalom

„Ez a vita lényegében arról szól, hogy képesek vagyunk-e megőrizni európai identitásunkat, és meg tudjuk-e védeni az európai életmódot, normákat, hagyományakt és kultúrát. A tömeges migráció támogatása mindezt veszélyezteti. Ez valójában a társadalom átalakítását célzó projekt, amelyet az európai emberekre erőltetnek a legtöbb esetben anélkül, hogy a véleményüket és a beleegyezésüket kérnék”

– mondta Hidvéghi Balázs.

„Magyarországon továbbra sem adjuk fel az életmódunk, biztonságunk és kultúránk védelmét” – tette hozzá a politikus, aki emlékeztetett: a magyar embereket többször megkérdezték erről, és minden esetben elutasították a tömeges, illegális migrációt.

„Pontosan ezért határozottan elutasítjuk ezt a paktumot” – hangsúlyozta.

Kapcsolódó tartalom

Jean-Paul Garraud francia EP-képviselő, aki Hidvéghi Balázs sajtótájékoztatóján szólalt fel, azt mondta: akik a jogszabályokat szövegezték, nem lassítani vagy megállítani akarják a migrációt, sőt, még ellenőrizni sem. Jorge Buxadé Villalba spanyol EP-képviselő szerint a migrációs paktum nem tartalmaz egyetlen olyan intézkedést sem, amely valóban Európa határainak védelmére irányulna. Harald Vilimsky osztrák EP-képviselő pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a csomag csak kezelni próbálja az illegális migrációt, de nem oldja meg.

Kapcsolódó tartalom

„A migrációs paktum nem a határvédelméről, az illegális migráció megakadályozásáról szól, hanem a bebocsátásról, valamint egy bonyolult bürokratikus eljárásról, hogy a beérkezett migránsokkal mit lehet kezdeni”

– mondta Mráz Ágoston Sámuel az M1-en. A Nézőpont Intézet vezetője a kötelező szolidaritást is bírálta. Szerinte komoly terhet róhat egy tagállamra a be nem fogadott bevándorlók után fejenként fizetendő 20 000 euró.

 Magyarország esetében húszezer, vagy még annál is több migráns befogadását akarja elérni Brüsszel, ami egy lehetőséget teremt természetesen a brüsszeli apparátusnak, hogy újabb címszót találjon ki a Magyarországnak járó uniós források visszatartására.

Hozzátette: Magyarország amúgy is hozzájárul a migráció elleni fellépéshez. Példaként említette a határvédelmet, amely szerinte a legjobb eszköz az illegális bevándorlókkal szemben.

A kiemelt kép illusztráció. 

Ajánljuk még