Aktuális

A Kreml tagadja, hogy Oroszország új nukleáris űrfegyver kifejlesztésén dolgozik

Öt ország megerősítette csatlakozását a BRICS-hez

Egyiptom, Etiópia, Irán, Szaúd-Arábia egy az Egyesült Arab Emírségek is megerősítette, hogy csatlakoznak a BRICS-országcsoporthoz – jelentette be Naledi Pandor dél-afrikai külügyminiszter szerdán.

A Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát magában foglaló országcsoport Argentínát is meghívta soraiba a BRICS tavaly augusztusi johannesburgi csúcstalálkozóján, azonban az új argentin kormány az év végén hivatalosan is nemet mondott a csatlakozásra.

A BRICS tagállamai szerint az új országok belépése elősegítheti az általuk elavultnak minősített világrend átalakulását.

A dél-afrikai külügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette: a hat meghívott ország közül öt megerősítette csatlakozási szándékát. Argentína írásban jelezte, hogy nem akar élni a csatlakozás lehetőségével, mi pedig elfogadjuk ezt a döntést – tette hozzá.

Kiemelt kép: Vang Ji kínai, Szergej Lavrov orosz, Ernesto Araujo brazil külügyminiszter, Vidzsaj Kumar Szingh indiai közúti közlekedési államminiszter és Naledi Pandor, a nemzetközi kapcsolatok és együttműködés dél-afrikai minisztere (b-j) a BRICS-csoport (Brazília, Oroszország, India, Kína és a Dél-Afrikai Köztársaság) miniszteri értekezletén Rio de Janeiróban 2019. július 26-án.  (Fotó: MTI/EPA/EFE/Marcelo Sayao)

Ajánljuk még