Gyász

Elhunyt a Ferencváros Európa-bajnok és KEK-győztes vízilabdázója

Alkotmányba foglalják Phenjanban, hogy Dél-Korea az ország főellensége

Kim Dzsongun észak-koreai vezető alkotmánymódosítást rendelt el, hogy Dél-Koreát visszavonhatatlanul is „főellenségként” határozzák meg, és kodifikálják a dél-koreai terület teljes megszállására vonatkozó kötelezettségvállalást az esetleges háború esetén – jelentette az észak-koreai állami média kedden.

Az észak-koreai központi hírügynökség, a KCNA szerint Kim hétfőn egy kulcsfontosságú parlamenti ülésen elmondott beszédében olyan jogi intézkedések kidolgozására szólított föl, amelyek Dél-Koreát a megbékélés és az egyesülés partnerével ellentétesen határozzák meg.

„Véleményem szerint alkotmányunkban pontosíthatjuk Dél-Korea teljes megszállásának, leigázásának és visszakövetelésének ügyét. A Koreai-félszigeten kitörő háború esetén pedig népköztársaságunk területéhez fogjuk csatolni”

– mondta Kim.

Továbbá szorgalmazta, hogy rögzítsék az alkotmányban az olyan oktatási programok megerősítését, amely révén az észak-koreaiak körében elterjed, az a határozott elképzelés, hogy Dél-Korea visszavonhatatlanul is az elsődleges ellenség.

Kapcsolódó tartalom

Kim az ülésen továbbá hangsúlyozta, hogy

súlyos és idejétmúlt hiba Szöult partnernek tekinteni a megbékélés és egyesülés szempontjából, és három olyan ügynökség megszüntetéséről is döntött, amelyek a Korea-közi párbeszédet és együttműködést, valamint a turizmust és a gazdasági kapcsolatot voltak hivatottak előmozdítani.

A hétfői találkozón Kim elrendelte, hogy tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy megszabaduljanak az elmúlt korszak maradványaitól, amelyek a Korea-közi megbékélés szimbólumainak tekinthetők.

Jelenleg lépésenként haladva szigorú intézkedéseket kell hoznunk, hogy megfelelően elzárjuk az összes észak-déli kommunikációs csatornát a határ mentén. Valamint teljesen elvágjuk a vasúti összeköttetést oldalunkon, javíthatatlanul – mondta Kim.

Kapcsolódó tartalom

Továbbá elrendelte az egyesítést szimbolizáló „szemet bántó” phenjani emlékmű lebontását, amely 2001-ben épült a néhai alapító Kim Ir Szen egyesülési tervének emléket állítva.

„Mivel hazánk déli határa egyértelműen meg van húzva, az illegális északi határvonal (NLL) és más határ soha nem lesz tolerálható, és ha Dél-Korea akár 0,001 milliméternyi területet is megsért a szárazföldünkből, légterünkből vagy vizeinkből, azt háborús provokációnak fogjuk tekinteni”

– jelentette ki Kim.

A háború esetleges újrakezdéséről szólva Kim az Egyesült Államokat is megfenyegette. „A háború rettenetes módon fogja elpusztítani a Koreai Köztársaság nevű entitást, véget fog vetni létezésének. És elképzelhetetlen megsemmisítő vereséget fog okozni az Egyesült Államoknak” – figyelmeztetett Kim.

Kapcsolódó tartalom

Kim azután mondott beszédet a legfelsőbb népi gyűlés hétfői ülésén, hogy két hete a két ország kapcsolatát „két egymással ellenséges állam” közötti kapcsolatként határozta meg.

Jun Szok Jol dél-koreai elnök kedden az esetre reagálva megfogadta, hogy többszörösen fogja megbünteti Észak-Koreát abban az esetben, ha provokációt hajt végre Dél-Korea ellen.

„A hagyományos álcázott béketaktika, amely a háború és a béke közötti választással fenyeget, többé nem fog működni”

– jelentette ki Jun, hozzátéve, hogy a hamis béke csak még nagyobb veszélybe sodorhatja az országot.

„Az északi nép egy nép velünk, és ugyanúgy joguk van élvezni a szabadságot, az emberi jogokat és a jólétet, mint nekünk” – mondta Jun, ugyanakkor a phenjani rezsimet „nemzet- és történelemellenes csoportnak” nevezte.

Ajánljuk még