Aktuális

Szoboszlai: Nincsenek fájdalmaim, és szeretnék mihamarabb csúcsformába kerülni

Menesztette a gazdasági minisztert a horvát kormányfő

Andrej Plenkovic horvát kormányfő kedden menesztette hivatalából Davor Filipovic horvát gazdasági és fenntartható fejlődésért felelős minisztert, valamint a tárcavezető különtanácsadóját, Jurica Lovrincevicet, miután kiderült, hogy utóbbi állami és a kormányzati hirdetéseket ajánlott egy helyi tévének, cserébe a reklámozásért fizetett összeg feléért – közölte a miniszterelnöki hivatal.

Lovrincevic és a Mreza TV újságírójának telefonbeszélgetéséről a Nacional című horvát hetilap jelentetett meg cikket kedden. Ebben Filipovic tanácsadója arról próbálja meggyőzni az említett újságírót, járjon közbe a tévé igazgatójánál, hogy fogadja el ajánlatát. Lovrincevic 200 ezer euró értékben ajánlott fel állami és a kormányzati hirdetéseket, amit három hónap alatt fizettek volna ki, az összeg felét pedig számára vissza kellett volna fizetni.

A horvát kormányfő rendkívüli sajtótájékoztatóján kijelentette: amennyiben a telefonbeszélgetés valós, az a „korrupt tevékenység tankönyvi példája”.

„Megdöbbentünk és felháborodtunk”

– mondta Plenkovic a kormánytagok nevében, akikkel a nap folyamán telefonon egyeztetett a gazdasági miniszter menesztéséről.

Az érintett tárcavezető tagadta, hogy tudott volna a súlyos incidensről.

Plenkovic szerint Filipovic azért mindenképpen felelős, hogy „rossz tanácsadót választott magának”. A miniszterelnök jelezte, arról is tudomása van, hogy az említett tanácsadó a kormánnyal kapcsolatos bizalmas információkat szivárogtatott ki az ellenzéknek.

Ajánljuk még