Aktuális

Tűz ütött ki a pilótafülkében, azonnal visszafordították a bajba jutott gépet

Tajvani hírszerzés: Kína be akar avatkozni az elnökválasztásba

A jövő év eleji tajvani elnök- és parlamenti választásokra készülve december elején magas rangú kínai vezetőkből álló ülést tartottak Pekingben a kormány erőfeszítéseinek hatékonyabb összehangolása céljából, Tajpej szerint azonban Peking a választásokba akar beavatkozni és politikai befolyásolásra törekszik a szigeten.

A tajvani hírszerzés értesülése alapján az ülésen többek közt a védelmi- és az állambiztonsági minisztérium delegáltjai is részt vettek. A tanácskozáson megállapították, hogy a különböző ügynökségeknek „egységesíteniük” kellene a Tajvannal kapcsolatos munkájukat, és a közvéleményt befolyásolni képes kampányokat kellene folytatni a hírcsatornákon és a közösségi médián keresztül – áll a közleményben.

Kapcsolódó tartalom

A Reuters hírügynökség forrásokra és dokumentumokra hivatkozva emellett arról számolt be, hogy

Peking több száz tajvani helyi politikusnak biztosít kedvezményes utazást Kínába a választások előtt.

A tajvani kormány szerint a kínai kormányzat a Peking-barát jelöltek sikere érdekében lejárató kampányt folytat más tajvani jelöltekkel szemben. Tajpej szerint Peking célja, hogy a szavazókat a szorosabb kínai kapcsolatokat támogató jelöltek felé tereljék a január 13-ra kiírt választásokon.

A Kínai Népköztársaság szakadár tartományának tekinti az 1949, a kommunisták polgárháborús győzelme óta saját kormányzattal rendelkező szigetet, és a pekingi kormány az utóbbi hónapokban fokozta a szigetre nehezedő katonai és politikai nyomást.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még