Baleset

Tíz kilométeres a torlódás az autópályán Budapest felé

Moldovában kizárták a helyhatósági választásokról az Esély pártot

A moldovai kormány rendkívüli helyzetekért felelős bizottsága pénteken kizárta az Esély nevű párt jelöltjeit a november 5-én tartandó helyhatósági választásokról, mert ezt a politikai erőt oroszbarátnak és ezért nemzetbiztonsági kockázatnak tartja – jelentette be pénteken Dorin Recean moldovai miniszterelnök.

A kormányfő szerint a párt mögött orosz titkosszolgálatok és a már korábban betiltott – szintént oroszbarát – Sor Párt állt.

„Oroszország egy bűnszervezet révén több mint egymilliárd moldovai lej (19,6 milliárd forint) összeget utalt át a Moldovai Köztársaságba, hogy megvásárolja a városi és vidéki települési polgármester-választások szavazatait. Az állam és a választási folyamat lerombolásáról van szó, hogy megmutassák Moldova nem rendelkezik államisággal” – mondta Recean a lakossághoz intézett – a hivatalos nyelven túl oroszul is elismételt – beszédében.

A moldovai kormányfő szerint a helyi biztonsági szolgálatok munkáját az ukrán, román és amerikai titkosszolgálatok segítették.

Moldovában 2022 nyara óta ellenzéki tüntetéshullám zajlik, a tiltakozók Maia Sandu elnök lemondását és előrehozott parlamenti választásokat követelnek. A hatóságokat a demonstrálók azzal vádolják, hogy képtelenek megbirkózni a gazdasági válsággal és az életszínvonal csökkenésével.

Ajánljuk még