Időjárás

Kiadták a figyelmeztetést: viharos szél és jégdara zápor várható pénteken

Andrzej Duda: Két komoly kormányfőjelölt van, Mateusz Morawiecki és Donald Tusk

Az október 15-i lengyel parlamenti választások után két komoly kormányfőjelölt van, mégpedig Mateusz Morawiecki jelenlegi és Donald Tusk volt miniszterelnök – jelentette ki csütörtöki sajtókonferenciáján Andrzej Duda elnök, összefoglalva az előző napokban folytatott kormányalakítási egyeztetéseket.

A parlamentbe bejutott tömörülések vezetőivel tartott konzultációkból kiderült, hogy „két komoly kormányfőjelölt van, valamint két politikai csoport, amely azt állítja, hogy parlamenti többséggel rendelkezik” – mondta el az államfő.

Kifejtette:

az egyik csoportot a Jog és Igazságosság (PiS) által vezetett jelenlegi kormánytábor képezi, amely a legjobb választási eredményt érte el. Ennek képviselői az egyeztetésen arról tájékoztatták Dudát, hogy Mateusz Morawiecki jelenlegi miniszterelnök a jelöltjük.

A PiS politikusai arra számítanak, hogy olyan parlamenti többséggel rendelkeznek majd, amely lehetővé teszi Morawiecki, valamint az általa vezetett kormány összetételének támogatását – számolt be Duda.

Kapcsolódó tartalom

A most ellenzéki Polgári Koalícióból (KO), valamint a Lengyel Parasztpártból (PSL), a Lengyelország 2050 pártból és az Új Baloldal tömörülésből álló tömb pedig Donald Tuskot, a KO-t vezető Polgári Platform (PO) elnökét nevezte meg közös jelöltnek – erősítette meg az államfő.

Aláhúzta: a lengyel demokrácia történetében először áll fenn olyan helyzet, hogy az egyik tömörülés megnyerte a választásokat, más tömörülések pedig azt állítják, hogy ők rendelkeznek a győztes tömörülés nélküli többséggel.

Felidézte egyúttal:

a lengyel szokásjog szerint az elnök eddig mindig a győztes tömörülés jelöltjét bízta meg kormányalakítással.

Elmondta: az ellenzéki tömörülések azt közölték vele, hogy még nincs koalíciós szerződésük, „ezért még nem lehet felelősségteljesen megnevezni konkrét személyeket, amelyeket a miniszteri posztokra jelölnek”.

Az alkotmány „szerencsére még időt biztosít” arra, hogy egyes tömörülések, egyes jelöltek döntsenek az említett témákban – jelentette ki Duda. Rámutatott: a jelenlegi parlamenti ciklus november 12-én ér véget, és nem áll fenn olyan kivételes helyzet, amely miatt ezt le kellene rövidíteni.

Ezért az elnök „előzetesen azt tervezi”, hogy az alkotmányos rend szempontjából első lehetséges időpontra, november 13-ra hívja össze a parlament alakuló ülését.

Duda arról biztosította a pártokat, hogy betartja az összes alkotmányos szabályt és időpontot, és a folytatódó kormányalakítási tárgyalások során nyitott további egyeztetésekre is.

A PiS 194 mandátummal rendelkezik a 460 fős szejmben. Az ellenzéki tömb négy tömörülésből, azaz összesen 11 pártból áll, és együttesen 248 mandátummal rendelkezik. Nyilatkozatai szerint egyik táborral sem kíván koalícióra lépni a nemzeti radikális és újliberális pártok szövetsége, a Konföderáció, amely 18 mandátumot szerzett az alsóházban.

Ajánljuk még