Aktuális

Videón, ahogy több ezer migráns összezsúfolódik a lampedusai befogadóközpontban

A kijelölt lett miniszterelnöknek sikerült egy hárompárti kormánykoalíciót létrehoznia

Többhetes tárgyalások után Evika Silina kijelölt lett miniszterelnöknek sikerült egy hárompárti kormánykoalíciót létrehoznia – jelentették be pénteken Rigában. A parlament nem sokkal a bejelentést követően tartott szavazáson támogatta az új kormányt.

Evika Silina, a 48 éves eddigi népjóléti miniszter, a jobbközép liberális Új Egység párt politikusa megegyezett két eddigi ellenzéki párttal, a Zöldek és Gazdák Szövetségével, illetve a baloldali Progresszívekkel az új kormánykoalíció felállításáról. A három párt pénteken Rigában aláírta a koalíciós megállapodást.

Az új koalíciónak szűk többsége, 52 képviselője lesz a balti EU- és NATO-ország 100 tagú parlamentjében.

Az új kormány megalakulásáról parlamenti szavazás fog dönteni.

Az eddigi miniszterelnök, Krisjanis Karins augusztus közepén mondott le, kormánya azóta ügyvezetőként működött. Lemondásának oka az volt, hogy kudarcba fulladt a kormány átszervezésére tett kísérlete, amelynek során megpróbálta bevonni a kormányba a Progresszíveket, valamint a Zöldek és Gazdák Szövetségét. A pénteki bejelentés értelmében ugyanez Evika Silinának most sikerült.

Ha az új kormány megalakul, a jogász végzettségű Silina lesz a második nő Lettország miniszterelnöki posztján Laimdota Straujuma (2014-2016) után.

A jogász végzettségű Silina belügyminisztériumi tanácsadóként kezdte tevékenységét a lett kormányban 2012-ben, 2013 és 2019 között a tárca parlamenti államtitkáraként dolgozott. 2014-ben és 2018-ban sikertelenül indult az Új Egység párt elnöki tisztségéért. A legutóbbi, 2022-es választásokon parlamenti mandátumot szerzett, majd Karins kormányában kinevezték népjóléti miniszternek.

Ajánljuk még