Aktuális

Méterről méterre a napfény felé: közelednek a felszínhez az amerikai kutatóval a magyar barlangi mentők

Szerbiai ellenzéki pártok előre hozott parlamenti választást követelnek

Előre hozott parlamenti választást követel több szerbiai ellenzéki párt – közölte a szerbiai közszolgálati televízió hétfőn.

A Demokrata Párt, a Szabadság és Igazságosság Pártja, a Zöld-baloldali Front, valamint több kisebb párt azt követeli, hogy még az idén szervezzenek előrehozott parlamenti választást az országban, mert Szerbia komoly gazdasági, politikai és társadalmi válságban van, és a kormány nem tudja kezelni ezt a helyzetet.

A pártok előre hozott belgrádi önkormányzati választások kiírását is követelik.

Zoran Lutovac, a Demokrata Párt elnöke hétfőn közölte, hogy az ellenzék mihamarabbi választ vár, ellenkező esetben mindent megtesz a parlamentben és azon kívül is, hogy nyomást gyakoroljanak az elnökre a válaszadás érdekében. Hozzátette: az ellenzék semmi mást nem szeretne, csak szabad és tisztességes választást.

Kapcsolódó tartalom

Aleksandar Vucic köztársasági elnök a Szkopjéban zajló Brdo-Brioni találkozóról üzent az ellenzéknek. Mint mondta: a hónap végéig válaszol megkeresésükre.

A szerb államfő korábban többször is bejelentette, hogy nem zárkózik el az előre hozott választások kezdeményezésétől.

Szerbiában a legutóbb 2022. április 3-án tartottak előrehozott parlamenti választást, amelyet az akkor még Aleksandar Vucic vezette Szerb Haladó Párt nyert meg a voksok 44,27 százalékának megszerzését követően. A 250 tagú parlamentben az ellenzéknek 89 képviselője lett. Aleksandar Vucic már a választás éjszakáján is arról beszélt, hogy várhatóan 2024-ben ismét az urnák elé kell vonulniuk a szerbiai szavazópolgároknak.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még