Aktuális

A hőségriadó miatt módosul az atlétikai vb szerdai programja

Brazil elnök: A BRICS nem akar a G7 vagy az Egyesült Államok riválisává válni

Nem az a célja a feltörekvő BRICS-országoknak, hogy a G7 vagy az Egyesült Államok riválisává váljon, hanem az úgynevezett „globális dél” megszervezése – mondta Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök kedden.

„Nem akarunk a G7, a G20 vagy az Egyesült Államok ellenpontjává válni” – mondta Lula a közösségi médiában megosztott élő felvételen a dél-afrikai BRICS-csúcstalálkozón. „Mi csak saját magunkat akarjuk megszervezni” – tette hozzá.

Kapcsolódó tartalom

A baloldali vezető újfent védelmébe vette azt a kezdeményezést, hogy a BRICS-országok közös valutát használjanak az egymás közötti kereskedelemben, mondván, ezzel nem az amerikai dollárt utasítják el, hanem saját pénznemük használatával megkönnyítik a feltörekvő nemzetek közti kereskedelmet .

Elmondása szerint

támogatja új országok csatlakozását a BRICS-országokhoz – Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika -, de csak bizonyos feltételek mellett, „hogy ne váljon Bábel tornyává” a csoport.

Azt akarjuk, hogy a BRICS-csoport egy exkluzív klub helyett egy multilaterális intézménnyé váljon – hangsúlyozta Lula, hozzátéve, hogy különösképp támogatja Argentína csatlakozását a csoporthoz. Dél-afrikai tisztviselők szerint több mint 40 ország jelezte csatlakozási szándékát a BRICS-hez.

Ajánljuk még