Aktuális

Augusztus 20-án Budapestre látogat Erdogan török elnök

Frans Timmermans lett a holland baloldal kormányfőjelöltje

Frans Timmermanst, az európai zöld megállapodásért felelős uniós biztost javasolta a novemberi hollandiai választásokon közös listájának első helyére a Munkáspárt (PvdA) és a Baloldali Zöldek (GL) – közölte pénteken a zöld párt.

A döntés a bejelentéssel vált hivatalossá, a politikus jelöléséről pedig augusztus 22-ig kell szavaznia a két pártnak.

A mindkét párt csúcsjelöltjének számító 62 éves munkáspárti politikus már korábban, július 20-án bejelentette, hogy szeretné elnyerni a miniszterelnöki posztot a novemberi választásokon, miután a PvdA és a GL közölte, hogy közös listán indul a hollandiai előrehozott parlamenti választásokon.

Kapcsolódó tartalom

Timmermans főbb kihívói a választásokon Dilan Yesilgöz igazságügyi miniszter, a Néppárt a Szabadságért és a Demoráciáért (VVD) politikusa és Caroline van der Plas, a Gazdák és Polgárok Mozgalmának (BBB) listavezetője lesznek.

Timmermans, a PvdA korábbi parlamenti képviselője tíz év után tér vissza a holland politikába.

Mark Rutte második kormányában Timmermans külügyminiszteri posztot töltött be. 2014-ben a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság a többi között jogállamiságért felelős uniós biztos és alelnök lett, majd 2019-től, az Ursula von der Leyen vezette testületben az európai zöld megállapodás végrehajtásáért felel.

Kapcsolódó tartalom

A Mark Rutte vezette kormány júliusban lemondásra kényszerült, mivel a négypárti koalíció nem tudott megegyezni a menekültügyi reformokról. A kabinet azóta ügyvivő minőségben folytatja munkáját.

Ajánljuk még