Aktuális

Mutatjuk a hét legszerencsésebb hat számát

Hátraarc? Törökország a jövő héten ratifikálhatja a svéd NATO-csatlakozást

| Szerző: hirado.hu
Recep Tayyip Erdogan török elnök úgy tűnik, beadta derekát: hétfőn Vilniusban ígéretet tett arra, hogy felgyorsítja a török parlamentben a svéd NATO-csatlakozási kérelem ratifikálását.

A CNN Turk beszámolója szerint

az ankarai parlament még a jövő hét vége előtt ratifikálhatja Svédország NATO-csatlakozását.

A kérelmet elsőként a török parlament külügyi bizottságának kell jóváhagynia, azt követően a parlament közgyűlése elé terjesztik megfontolásra. Ankara akkor fejezi be Svédország NATO-tagságának jóváhagyási folyamatát, ha a dokumentumot közzéteszik a török közlönyben, és Erdogan elnök aláírja a dokumentumot.

Kapcsolódó tartalom

Erdogan hétfőn, a kétnapos vilniusi NATO-csúcs előtt azt mondta, hogy Stockholm NATO-csatlakozás jóváhagyásának feltétele, hogy szabaddá tegyék Törökország útját az Európai Unióhoz való csatlakozáshoz. A nyilatkozat erős bírálatokat váltott ki az EU intézményei részéről. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azonban később közölte, hogy a török elnök „beleegyezett, hogy a lehető leghamarabb továbbítja a svéd csatlakozási jegyzőkönyvet a (török) nemzetgyűlésnek, és szorosan együttműködik a parlamenttel a ratifikáció biztosítása érdekében.”

Kiemelt képen: A május 28-án újraválasztott Recep Tayyip Erdogan török elnök beiktatási ünnepségén a parlament ankarai üléstermében 2023. június 3-án. (MTI/AP/Ali Ünal)

Ajánljuk még