Rendkívüli

Kilenc gyanúsított ellen emeltek vádat Kanada történetének legnagyobb aranylopási ügyében

Pekingben tárgyal a tajvani kapcsolatait feladó Honduras elnöke

Történelminek nevezte a kínai elnök a hondurasi államfő azon döntését, hogy Tajvannal szakítva a Kínai Népköztársasággal lépett diplomáciai kapcsolatra. Hszi Csin-ping Pekingben tárgyalt hétfőn a hondurasi Xiomara Castróval.

Xiomara Castro idén márciusban kezdeményezte a diplomáciai viszony létesítését Kínával, és – népes delegáció élén – máris hatnapos látogatást tesz az országban.

Hszi Csin-ping méltatta Castro „történelmi” döntését arról, hogy több évtized után szakított Tajvannal.

Mint mondta, elkötelezett a baráti kapcsolatok építése és Honduras gazdaságának megsegítése mellett. Azt is megígérte, hogy aktívan népszerűsíteni fogják a hondurasi termékeket a kínai piacon. Hétfőn a kínai vámhivatal már be is jelentette, hogy engedélyezték a fehérlábú garnélarák importját.

Kapcsolódó tartalom

Pekingben vasárnap ünnepélyes keretek között megnyitották Honduras nagykövetségét, a rendezvényen részt vett mindkét ország külügyminisztere. Csin Kang kínai részről azt hangoztatta, hogy

az „egy Kína” elvhez történő ragaszkodás „mindkét ország és nép alapvető érdekeit szolgálja”. A hétvégén mintegy kétszáz fős üzleti fórumot is tartottak.

Honduras a kilencedik ország, amely Tajvannal szakítva Kínával lépett diplomáciai kapcsolatra azóta, hogy a függetlenségpárti Caj Jing-ven lett Tajvan elnöke. Tajvant jelenleg 13 ország ismeri el önálló országként, többségükben latin-amerikai államok, illetve a Vatikán. Peking 182 diplomáciai partnere viszont az „egy Kína” elv értelmében kizárólag a Kínai Népköztársaságot ismeri el függetlenként, Tajvant pedig hivatalosan annak részeként kezeli.

Kiemelt képünk: MTI/EPA

Ajánljuk még