Aktuális

A legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget Franciaországban

A bolgár parlament megszavazta a két legnagyobb párt koalíciós kormányát

A bolgár parlament kedden megszavazta a választásokon győztes két legnagyobb, egyben rivális párt, a jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) és a liberális-konzervatív Folytatjuk a Változást (PP) koalíciós kormányát.

A Nyikolaj Denkov miniszterelnök vezette Nyugat-barát kormány az oroszbarát Rumen Radev államfő által beiktatott ügyvivő kabinetet váltja fel. A 60 éves kormányfő – polgári foglalkozása szerint fizikai kémikus –, a Bojko Boriszov volt miniszterelnök vezette GERB-Demokratikus Erők Szövetsége (SZDSZ), valamint a választásokon második helyen végző Kiril Petkov volt miniszterelnök vezette PP-Demokratikus Bulgária (DB) blokk képviselőinek 132 szavazatát szerezte meg a 240 tagú törvényhozásban, 69 ellenszavazat mellett.

A PP-DB blokkhoz tartozó Denkov kormányalakítása ellen az oroszbarát nacionalista pártok képviselői szavaztak.

Denkov korábban oktatásügyi miniszterként szolgált Petkov kormányában, ugyanezt a tisztséget ellátta három átmeneti kormányban is, azt megelőzően pedig miniszterhelyettes volt Boriszov kormányában.

Kapcsolódó tartalom

A koalíció alapja egy hatalommegosztási megállapodás, amelynek értelmében Marija Gabriel, az Európai Bizottság innovációért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős egykori biztosa az első kilenc hónapban külügyminiszterként és kormányfő-helyettesként fog dolgozni Nyikolaj Denkov miniszterelnök irányítása mellett. A PP politikusa ezt követően átadja a kormányfői tisztséget Gabrielnek, aki a GERB tagja.

Bulgáriában két év alatt öt parlamenti választást tartottak, amelyek egyike sem teremtett egyértelmű parlamenti erőviszonyokat. A hatalommegosztási megállapodás célja véget vetni ennek a politikai bizonytalanságnak.

Kiemelt képünk: MTI/EPA

Ajánljuk még