Baleset

Frontálisan ütközött egy autó és kisteherautó: egy ember meghalt, hárman megsérültek

Biztonsági megállapodást írt alá Pápua Új-Guinea és az Egyesült Államok

Aláírta a biztonsági megállapodást Pápua Új-Guinea és az Egyesült Államok, ezzel lehetővé vált, hogy az amerikai hadsereg használja a csendes-óceáni ország kikötőit és repülőtereit – közölte James Marape pápua új-guineai miniszterelnök hétfőn.

Az Antony Blinken amerikai külügyminiszter és James Marape pápua új-guineai miniszterelnök Indiában látta el kézjegyével az egyezmény egy csúcstalálkozón, melyen a csendes-óceáni szigetek vezetői találkoztak egymással.

A megállapodás lehetővé teszi az amerikai parti őrség hajóinak, hogy – fedélzetükön a helyi tisztviselőkkel – járőrözzenek a szigetország kizárólagos gazdasági övezetében.

Kapcsolódó tartalom

A pápua új-guineai miniszterelnök szerint a megállapodás kölcsönösen előnyös mindkét fél számára. Marape elmondta, hogy a védelmi egyezmény értelmében a következő évtizedben az amerikai katonai jelenlét is növekedni fog. A kormányfő „a világ legjobb fegyveres erőivel” kötött biztonsági megállapodásról beszélt.

„A szerződés biztosítja nemzeti érdekeinket és hozzájárul ahhoz, hogy a világnak ezen a részén erős gazdasággá váljunk” – közölte James Marape.

A megállapodás hírére diáktüntetések robbantak ki hétfőn az Pápua Új-Guinea második legnagyobb városban, Laében. Vasárnap több egyetem kampuszán tartottak már tüntetéseket a védelmi együttműködési megállapodás aláírása ellen, mivel attól tartanak, hogy az felbosszantja Kínát.

Ajánljuk még