Aktuális

„Járókerettel közlekedik, de kés volt nála” - Sokkolópisztollyal lőtték a 95 éves asszonyt

Hszi Csin-ping: Kína és Közép-Ázsia teljes mértékben használja ki az együttműködési lehetőségeket

Kína és Közép-Ázsia használja ki teljes mértékben az együttműködési lehetőségeket a kereskedelem, a gazdaság és az ipar területén – szólított fel pénteken a kínai államfő.

Hszi Csin-ping a közép-kínai Hszianban látta vendégül az öt volt szovjet köztársaság (Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán) államfőjét az első ízben megrendezett csúcstalálkozón.

A politikus kezdeményezte, hogy a résztvevő országok „teljes mértékben használják ki a hagyományos együttműködés lehetőségeit a gazdaság, a kereskedelem, az ipari kapacitás, az energia és a közlekedés terén” – idézte a beszédet a Hszinhua kínai állami hírügynökség által.

Hangsúlyozta továbbá, hogy

fejleszteni kell a növekedés új motorjait, a pénzügyeket, a mezőgazdaságot, akárcsak az egészségügyet és a digitális innovációt, továbbá tenni kell a szegénység csökkentése, az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátás érdekében.

Ez az első Kína-Közép-Ázsia csúcstalálkozó azóta, hogy az ázsiai óriás 1992-ben, a Szovjetunió összeomlása után diplomáciai kapcsolatokat létesített ezekkel a köztársaságokkal.

A kínai államfő beszédében kitért arra is, hogy a régiónak és Kínának vezető szerepet kell vállalnia a vázolt projektben, és el kell mélyíteni a kölcsönös stratégiai bizalmat az „örök barátság fenntartása” érdekében.

Kapcsolódó tartalom

Hangsúlyozta továbbá a biztonsági együttműködés kiterjesztésének szükségességét a Peking által a térség „három gonoszának” nevezett szeparatizmus, terrorizmus és szélsőségességek elleni küzdelem érdekében.

A hat országnak határozottan szembe kell szállnia a régió országainak belügyeibe való külső beavatkozással és a „színes forradalmak” kirobbantására irányuló kísérletekkel

– tette hozzá.

A találkozót – amelynek célja a gazdasági és kulturális kapcsolatok erősítése ezekkel a Moszkvához hagyományosan közelebb álló országokkal, egy időben tartják azzal az értekezlettel, amelyen a legfejlettebb gazdaságú országokat tömörítő G7-csoport (Hetek) vezetőivel találkoznak Japánban.

Kiemelt képünk: MTI/EPA

Ajánljuk még