Aktuális

Szentkirályi Alexandrát javasolja a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjének a budapesti Fidesz

Phenjanban az Egyesült Államokat okolták a NATO és Japán közeledéséért

Az Egyesült Államokat okolta hétfőn Japán és a NATO közeledéséért az észak-koreai külügyminisztérium japán ügyeivel foglalkozó irodájának egyik munkatársa.

Japán mind ez idáig „példa nélküli” kapcsolatai a NATO-val az egész nemzetközi közösséget aggasztják – jelentette ki Kim Szol Hva a témához kapcsolódó tanulmányában, melyet a KCNA észak-koreai állami hírügynökség idézett.

Kapcsolódó tartalom

A tisztségviselő azt vetette Washington szemére, hogy nyíltan és titokban is katonai blokk – „egy ázsiai NATO” – létrehozására törekszik az ázsiai-csendes-óceáni térségben, Japán és Dél-Korea segítségével pedig Kínára és Oroszországra igyekszik nyomást gyakorolni.

Kim egyúttal figyelmeztette Japánt is, „másodjára is vesztébe szalad”, ha folytatja a katonai együttműködést idegenekkel.

Hajasi Josimasza japán külügyminiszter és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár nemrég megerősítették azon sajtóhíreket, melyek szerint Tokio és az Észak-atlanti Szerződés Szervezete a szigetországban létesítendő összekötő irodáról egyeztetnek.

Az iroda ötlete ellen Kína is szót emelt, és azt vetette a NATO szemére, hogy terjeszkedni akar az ázsiai-csendes-óceáni régióban.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még