Aktuális

Készültségbe helyezték a lengyel légierőt, miután egy orosz rakéta megsértette a légteret

Kínai külügyi szóvivő: Peking nem tűr beavatkozást a kínai-orosz kapcsolatokba

Egyetlen országnak sincs joga beavatkozni a kínai-orosz kapcsolatokba – jelentette ki pénteken Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő.

Sajtótájékoztatóján a szóvivő Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter szavaira reagált, aki azt vetette Peking szemére, hogy az Oroszországgal ápolt „feltételek nélküli” kapcsolatai azt mutatják, Kína „nem gondolja komolyan az ukrajnai háború lezárására irányuló erőfeszítéseket”.

Kapcsolódó tartalom

Vang Ven-pin kitért a Kisida Fumio japán miniszterelnök által a vitatott megítélésű Jaszukuni-szentélybe küldött vallási jelképére is, bírálva a kormányfő felajánlását. A 14 háborús főbűnös katona emlékét is őrző japán szentélyt Kína – és a két Korea – a 20. századi japán háborús agresszió jelképének tartja.

Habár Tokió elismeri a japán állam háborús bűneit, és több alkalommal bocsánatot kért a környező országoknak okozott szenvedésekért, Kína és Dél-Korea nem tartja elégségesnek és őszintének a szigetország megbánását, és minden évben hevesen tiltakozik a szentélybe tett látogatások, és a Jaszukuninak küldött felajánlások miatt.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még